Vem är Maxwell Anderson?

Maxwell Anderson var en svensk skådespelare, mest känd för sin pjäs både era hus . Född 1888 i Pennsylvania, under loppet av sina 69 år skrev han 37 pjäser, och förknippades med mer än 30 filmer. Han vann flera utmärkelser, däribland Pulitzerpriset och två New York Drama Critics Circle Awards. i hans uppväxt, som antogs Maxwell Anderson många pacifistiska ideal kväkarna i Pennsylvania. Han har en fil kand i engelska år 1911 från University of North Dakota, och fortsatte med att undervisa i engelska, kör gymnasiet undervisade han på också. Han släppte endast två år efter att arbetet för att främja pacifism bland sina elever. Han fortsatte sedan att få en magisterexamen i engelska från Stanford University, och återvände till undervisning, först på gymnasienivå, sedan på Whittier College. Han blev sparkad igen 1918 för att stödja en student som bedriver vapenvägrare status.

Undervisningen vägen återigen stängd för honom, Maxwell Anderson fortsatte att driva engelska på andra vägar. Han blev anställd reporter för The San Francisco Chronicle , och bidrog till en rad tidningar, däribland New York World och New Republic . Han fortsatte sedan att grunda en tidskrift som ägnas åt poesi, Åtgärd .

Maxwell Anderson skrev sin första pjäs, vit öken , 1923, vid 35 års ålder. Även om det såg bara en kort sikt, det var väl emot, och han slutade sitt jobb som reporter för att helt satsa på en karriär som dramatiker. Hans nästa drama, What Price Glory? var också väl emot, men inte en utbrytning framgång. Hela sin karriär, skulle Anderson fortsätta att skriva många låtar på den här nivån, med respektabla körs på respektabel teatrar, men lite allmänt bifall, förutom ett fåtal träffar.

Anderson mest kända spel är sannolikt både hus , där han vann Pulitzerpriset 1933. Det är en bitande politisk satir, som fortfarande är relevanta för den moderna politiska världen även några sjuttiofem år senare. Det handlar om senaten och representanthuset i USA, och förutsättningen att det enda sättet saker åstadkommas i den lagstiftande församlingen är genom mutor och transplantat. Huvudpersonen är en ung kongressman, som vid ankomsten till Washington upptäcker att ett lagförslag för att finansiera en damm i sitt distrikt, vilket skulle göra gott, var overpriced kraftigt på grund av den mängd transplantat bilagor till denna. Han tillbringar spela striderna propositionen, trots att han vet att det kommer att kosta honom alla politiska kapital han har.

Ett antal manus skrevs också av Maxwell Anderson, inklusive lördagens Barn , som visades en ung Humphrey Bogart i sin första inkarnation, och fortsatte med att ha fem efterföljande versioner gjort. Han skrev även manus till Hitchcocks fel man på 1950-talet. Även Maxwell Anderson slutade skriva låtar i slutet av 1950-talet, fortsatte sitt arbete som skall anpassas till skärmen långt in på 1980-talet, och faktum är att 1998 filmen Möt Joe Black krediterat honom att skriva ett tidigare manus som förutsättning sin inspiration.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.