Vem är Marianne i Frankrike?

Marianne Frankrike är en symbol för den franska staten och värderingar, särskilt värderingar om frihet, broderskap och jämlikhet. Den sida av Marianne har förändrats under århundradena sedan hon uppfanns för att representera folket och värderingar av Frankrike, men ofta har kända skådespelerskor använts som modeller, och många exempel på Marianne med kända ansikten kan ses i hallarna på franska museer och offentliga byggnader. Hon är förmodligen en av de mest kända och särskiljande symboler i Frankrike.

Konceptet med en kvinnlig ikon som representerar en nation eller en uppsättning värden är ganska vanligt. I USA, till exempel, många människor känner till Lady Liberty, en gammal symbol själv. Konceptet för Marianne i Frankrike tycks ha uppstått under den franska revolutionen, när en kvinna krigare kom att användas som en symbol för frihet, och som en symbol för vanligt folk. Av 1840-talet, hade Marianne Frankrikes bli en varaktig representant för Frankrike. Du ser ofta Marianne Frankrike avbildas med en mycket distinkt åtsittande mössa som är känd som en frygisk mössa. Dessa tak var utslitna gång av frigivna slavar i det romerska samhället, så att de lätt identifierbara, och som ett resultat har de kommit att förknippas med frihet. Marianne i Frankrike har vanligtvis lång, flytande låser under hennes mössa, och hon kan beskrivas i traditionella bonde dräkt eller mer krigsliknande sätt, ibland till och med medföra vapen.

Marianne namn är förmodligen en anpassning av Marie-Anne, ett mycket vanligt namn bland franska folket, och det är tänkt att symbolisera de vanliga människorna. Denna symbol för Frankrike är en kraftfull, no-nonsense sorts kvinna som är tänkt att vara en fysisk representation av de värden som den franska varmt om hjärtat, och det är förmodligen ingen slump att hon också är klassiskt skildras som mycket vacker.

Du kan se Marianne Frankrike avbildad på många målningar och statyer i Frankrike, däribland några anmärkningsvärda verk på offentlig konst i Paris. Hon visas också på regeringen tätningar, med ansiktet tas med överallt från logotypen för den franska regeringen på baksidan av den franska Euro. Målningar av Marianne också ofta förekommer i ämbetsverk och domstolar, tyst påminna folk om rik historia och kulturella värden av det franska folket.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.