Vem är Mahatma Gandhi?

Mahatma Gandhi (också känd som Mahatma Gandhi) var en viktig ledare i Indien under sin självständighetsrörelsen, som påverkar människor både andligt och politiskt. Han föddes 1869 i Porbandar i den indiska delstaten Gujarat och dog 1948. När han var 13, var han gift med Kasturbai.

Efter Mahatma Gandhis far dog 1885, åkte han till England för att bli advokat. Han passerade baren undersökning 1891 och återvände till Indien, där han upptäckte att hans mor hade gått bort när han var utomlands. År 1893 blev han anställd som skickade honom till Sydafrika, där Gandhi först insåg vilken grad rasism var närvarande i världen. Han befann sig föremål för diskriminering som en indisk i Sydafrika, det mest kända exemplet som hade en incident där Gandhi använde en första-klass biljett tåg. En vit passagerare i första klass området klagat Gandhis närvaro, så en järnväg anställd försökte få Gandhi att gå vidare till tredje klassens område. Gandhi vägrade göra detta och kastades ut från tåget. Mahatma Gandhi började då att organisera indier i Sydafrika för att protestera mot diskriminering. Han började också att öka medvetenheten om brittiska förtryck av indianer i Indien.

Gandhi återvände till Indien med sin familj i 1901 och tog en tur till Indien att granska villkoren för de fattiga. De återvände sedan till Sydafrika, under vilken tid Gandhi grundades kommuner där människor kom för att hålla sina liv så enkelt som möjligt. Han utvecklade sin teori om satyagraha , vilket betyder att nonviolently stå emot förtryck och diskriminering genom civil olydnad. Mahatma Gandhi och hans växande antal anhängare används satyagraha att formulera sitt motstånd mot diskriminering, vilket innebar att de motstånd nonviolently även inför kroppslig skada eller död. Gandhi och hans anhängare fick äntligen tillmötesgående mot sina krav år 1914, varefter Gandhi och hans familj tillbaka till Indien. Där brer han filosofi satyagraha och agerade som en mellanhand i många tvister mellan brittiska och indianerna. Under denna tid blev han känd i hela världen som en ledare för indianerna. Men sammanstötningar mellan britter och indier allvarligt försämrats, och Gandhi i början av 1920-talet rekonstruerade Kongresspartiet, som sedan blev en drivkraft för självständighet. I början av andra världskriget, England inte till fullo kan skydda Indien från de framryckande japanska armén. Mahatma Gandhi bad England till "Quit India" och låt Indien ta hand om sig själv. Han och andra kongressens ledare greps och Gandhi inledde en annan av hans ofta långsiktiga fastan. Medan han satt i fängelse både hans fru och hans nära vän och sekreterare dog.

Efter så mycket kämpande, Indien äntligen fått sin frihet från det brittiska imperiet 1947. Tyvärr 1948 Gandhi sköts tre gånger på väg till ett möte och avled av sina skador. Vid tiden för sin död var han älskad av miljoner och är vida känd som Mahatma (stor själ) och Bapu (far).


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.