Vem är Louisa May Alcott?

Louisa May Alcott är en av Amerikas mest kända kvinnliga författare från 1800-talet, främst känd för sin klassiska roman, Little Women . Hon levde från 1832 till 1888, lämnar efter sig ett bestående arv av litterära verk.

dotter till en berömd transcendentalist, Amos Bronson Alcott, Louisa May Alcott tillbringat större delen av barndomen och tonåren i Concord, Massachusetts. Hennes far var god vän med välkända författare som Henry David Thoreau, Ralph Waldo Emerson och Nathaniel Hawthorne. Louisa deltog många middagar med dem som barn och växte till att dela sina transcendentalist ideal, som innehöll en anslutning till spiritism och individualitet.

När hon växte upp, blev Louisa May Alcott en ivrig förespråkare för kvinnors rättigheter, och kämpade för att avskaffa slaveriet. Vid ett tillfälle, 1847, en förrymd slav bodde med sin familj i en vecka. Som vuxen, utvecklade hon ett starkt intresse skriftligt, hennes första roman, Flower Fables , publicerades 1854.

Louisa May Alcott arbetat som sjuksköterska i unionen sjukhuset under inbördeskriget för en sexveckorsperiod. Sina upplevelser på sjukhuset inspirerade hennes nästa bok, som var en reviderad samling av brev hon skickade till sin familj när han arbetade där. Under pseudonymen A. M. Barnard, Louisa May Alcott skrev flera "DUSSINROMAN" böcker, som skisserat egensinniga, envisa hjältinnor som utkrävde hämnd på alla som passerade dem. Även dessa böcker ansågs låg panna, de var mycket framgångsrik.

Louisa May Alcott: s största framgång och berömmelse, men kom med lanseringen av sin roman, Little Women . Historien om fyra systrar och deras mamma i en New England stad under inbördeskriget byggde till stor del på hennes egna erfarenheter att växa upp. Romanens huvudperson, Jo, grundades på Louisa May Alcott själv, som en stark, intelligenta kvinnor. Jo är fortfarande erkänd som en inspirerande karaktär för unga kvinnor i dag.

Louisa May Alcott's Little Women är allmänt erkänd som en klassisk barnbok. Idag är det ofta lärs ut i skolor och läsa hemma. Det har gjorts till en film många gånger, senast 1994, med stjärnor Susan Sarandon och Winona Ryder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.