Vem är Katharine Hepburn?

Katharine Hepburn (1907-2003) är en ikon i amerikansk film. Hon är väl ihågkommen för att vara en utmärkt skådespelerska, i över 50 långfilmer, med början 1932 med Bill of skilsmässobrev . Katharine Hepburn var en anmärkningsvärd kvinna också, ta kontroll över sin karriär i en tid då de flesta kvinnor inte frispråkig om sina liv. Katharine Hepburn var aktiv politiskt och socialt, och aldrig rädd för att störa status quo.

Katharine Houghton Hepburn föddes till en läkare och suffragette, till ett väl etablerat East Coast familj. Som en ung kvinna, uppmuntrades hon att säga ifrån och vara fysiskt aktiv, och hon började sin skolgång hemma. Hennes utbildning fortsatte på Bryn Mawr, och det var i college som hon började undersöka möjligheten att bli skådespelare, och förekommer i många produktioner där.

Katharine Hepburn fick roller på Broadway efter college, och uppmärksammades av filmstudior i början av 1930-talet. Genom sin tredje film, Morning Glory , hon vann sin första Oscar. Även i sina tidiga år i Hollywood, var Katharine Hepburn en upprorisk skådespelerska, ofta förekommer i byxor när de fortfarande var socialt ogillat för kvinnor. Hon inte deltog i den oändliga rundor av presskonferenser, intervjuer och diverse övriga utgifter förväntas av skådespelerskor, och hon återvände till Broadway 1934.

Katharine Hepburn träffade en svår mottagning, tack vare sin växande rykte för högfärd, och efter att i stort sett övergetts av Broadway publik, återvände hon till Kalifornien för att göra ett urval av kommersiellt misslyckade filmer, även om hon fick en Oscar nominering Alice Adams (1935). Hennes vikande försäljning i biljettbokningen ledde till en motvilja mot att kasta henne i storfilmer, och Katharine Hepburn åter till Broadway, där hon hade huvudrollen i en 1938 produktion av skön historia . Detta visade sig vara bristningsgränsen i sin karriär, serien blev en succé, och hon förhandlat eget kontrakt för filmversionen av filmen. Katharine Hepburn insisterade på hennes val av regissör och costars för filmen, och när det släpptes 1940, blev hon återigen en Hollywood älskling. Det var vid denna tid som hon träffade Spencer Tracy, med vilken hon hade en mycket framgångsrik på skärmen partnerskap, samt en kärlekshistoria som varade fram till hans död.

På 1950-talet började Katharine Hepburn ta mognare roller och utvecklats mycket som skådespelare. Hon fick flera Oscarsnomineringar för hennes arbete om många filmer, bland annat The African Queen (1951), Regnmakaren (1956), och Lång dags färd mot night (1962). Under 1960-talet tog hon mindre filmroller så att hon hade mer tid att spendera med Spencer Tracy, som var mycket sjuk. De gjorde Guess Who's Coming to Dinner , deras sista film tillsammans, 1967, för vilken hon senare vann en Oscar. 1968, med The Lion In Winter tog Katharine Hepburn hem en Oscar.

Katharine Hepburn fortsatt att spela huvudrollen i en rad filmer fram till 1990-talet, då hon drog sig tillbaka från det offentliga livet på grund av hennes tilltagande svaga hälsa. När hon gick bort 2003, sörjde de flesta av filmens värld död en Hollywood-legend.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.