Vem är Erzsebet Bathory?

Erzsebet Bathory, som ibland kallas Blood Countess, Bloody grevinna eller Bloody Lady of Cachtice, var en ungersk grevinna kring sekelskiftet the 17th century som torterade och mördade så många som 600 eller 700 kvinnor enligt vissa punkter, medan vissa källistor ett mycket lägre antal, mellan 35 och 60. Hon är en kontroversiell person, som hennes historia har legat till grund för mycket legend och fiktiv redovisning, och det är ofta svårt att skilja fakta från fiktion i hennes berättelse. Ändå står hon som en av de mest kända kvinnliga seriemördare genom tiderna och är nästan lika viktigt som Vlad Tepes i vampyr lore. om den mest kända historien om Erzsebet Bathory, odokumenterade och brett misstrodde av forskare, är att hon badar i blodet hos sin jungfruliga offer för att bevara sin egen ungdom. En mycket osannolikt legend menar att hon våldsamt slog en piga en dag och konstaterade att hennes hud såg yngre och vitare där det hade stänkt med husan blod och därmed få barn idén om regelbundna blodbad som hon behövs ett ökat utbud av unga kvinnor . Raymond T. McNally, hennes 20th Century levnadstecknare, menar att detta legender uppfanns och skicka ut för att förklara varför en kvinna skulle hänge sig åt brutalitet och sadism, som anses vara strikt maskulina laster i den 18: e och 19-talen. Många historier om Erzsebet Bathory även öppet sexuell tortyr, förmodligen grundat på det faktum att alla hennes offer var kvinnor, men denna spekulation stöds inte heller av historiska fakta.

föddes Erzsebet Bathory i Nyírbátor, Ungern på 7 augusti 1560, ett resultat av ett långsiktigt och mäktig familj ungerska adeln. Hon var förlovad med Ferencz Nadasdy och flyttade till Nadasdy slott när hon var 11 år gammal, och de två gifte sig 1575. Cachtice Castle, en Nadasdy familj Holding förvärvade från Emporer Rudolph II år 1602, lades fram för Bathory av sin man som en bröllopsgåva, och hon skulle tillbringa resten av sitt liv där. Nasady blev befälhavare ungerska trupper mot turkarna år 1578, och Bathory förvaltas slottet medan han var borta på framsidan.

Bathory också hjälpt till att försvara Wien under detta krig, det så kallade långa kriget, för Habsburgarna närvarande kontroll över Ungern. Cachtice plundrades av turkiska styrkor i 1599, men Wien var säker. Nasady dött i antingen 1602 eller 1604, och hans död beror på olika orsaker i olika källor.

Bathory började sin sadistiska aktiviteter med sina pigor, men snart började söka andra sätt att garantera en stadig tillgång, som flesta av hennes offer inte leva länge och hon dödat flera kvinnor varje vecka. Vänster till hennes öde efter makens död och stöds av några trogna tjänare, har Bathory sägs ha anställt ett antal procuresses och att ha förmått unga kvinnliga medlemmar av den lägre herrskapen att stanna på sitt slott i sökandet efter offer . 1610 klagade kyrkoherden i Cachtice och munkar som lever i Wien i Wien domstolarna om ropen härrör från Bathory slott. När dödsboet undersöktes, fångades hon på bar gärning av tortyr och många döda offer hittades.

Bathory inte har kommit till rätta, förmodligen av politiska skäl på grund av påverkan av hennes släktingar och eventuella konsekvenser för dem, men hon placerades i husarrest och hennes tjänare och andra förhördes. År 1611 avrättades tre av hennes tjänare, och Bathory var igenmurat i ett enda rum i Cachtice slott och matas genom ett hål i dörren. Hon dog tre år senare, den 21 augusti 1614.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.