Vem är Elephant Man?

Joseph Merrick, som kom att bli känd som Elephant Man, var en starkt deformerad engelsman som rönte stor uppmärksamhet i den viktorianska eran, när han var lite av en kändis. Elefantmannen blev en populär figur av medlidande och intresse efter att ha besökts av framstående medlemmar i det brittiska samhället, inklusive drottningen, och han blev föremål för många broschyrer, böcker och film. Tack vare sin berömmelse, Joseph Merrick's uthärdar arv i populärkultur, med referenser till honom dyker ibland upp i historiska romaner och filmer som under sin livstid.

föddes Elefantmannen 1862 som en helt vanlig pojke. Men vid tre års ålder började han att utveckla konstiga klumpar och fläckar över hela kroppen, och med tiden successivt hans kropp blev deformeras allvarligt med overgrowths av ben, hud och stora tumörer. Joseph Merrick var undviks av människor i sin gemenskap som ett fruktansvärt monster, och han så småningom slog ut på egen hand försöker försörja sig genom att arbeta som SideShow attraktion.

1886, dock freakshows förbjöds i viktorianska England, och Merrick tog sig till kontinenten, i hopp om att hitta ett arbete där. Emellertid fann han sig utnyttjas i stället, så han återvände till England, där han åtminstone talade språket. Vid sin återkomst, han kopplas med Frederick Treves, en läkare som han träffat flera år tidigare, och Treves Merrick erbjöd en plats i London Hospital i utbyte mot att gå med på att undersökas.

Joseph Merrick levt ut sin år i London Hospital, välkomna besökare från de övre skikten inom det brittiska samhället tillsammans med läkare och biografer. Han beskrevs av samtida som en mycket känslig, vänlig man som var frustrerade över sitt utseende, som man kunde föreställa mig. Under sina år vid sjukhus i London, han fördes med jämna mellanrum ut på olika utflykter för att uppleva landskapet, och han sägs vara mycket förtjust i den friska luften och relativt isolerade på landsbygden. 1890 dog han av komplikationer relaterade till hans hälsotillstånd. En av de mer angelägna mysterier om Elephant Man är vad medicinskt tillstånd han hade. Viktorianerna trodde att han led av ett extremt fall av elefantiasis, ett tillstånd som drabbar lymfsystemet omlopp. Men detta inte förklara svåra missbildningar i hans skelett, eller tumörer som verkade över hela kroppen. På 1970-talet föreslog medicinska forskare att han kan ha lidit av neurofibramatosis, en typ av genetisk störning. Testning av hans skelett under 2003 visade att Elefantmannen verkligen hade Proteus syndrom, en medfödd störning som skulle ha orsakat delar av hans kropp att växa oregelbundet samtidigt som man får tumörer.

>

Vid ett tillfälle var Joseph Merrick's skelett på uppvisning på London Hospital. Det har sedan tagits bort från offentlig visning av respekt för hans kvarlevor, även om forskarna har rätt att få tillgång till skelettet för studien.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.