Vem är David och Goliat?

David och Goliat hänvisar till den bibliska berättelsen om kampen mellan den unge David, som ännu inte kung, och Goliat, en filisté krigare känd för sina gigantiska proportioner och bedrifter på slagfältet. Berättelsen finns i den hebreiska Bibeln, Gamla Testamentet används av kristna och Koranen. Även om många människor läsa berättelsen som en strikt hänsyn till faktiska händelser, andra se historien om David och Goliat som metafor för Guds nåd ger en svag motståndare att besegra en starkare en. I dessa räkenskaper, Goliath var förkämpe för filistéerna, och utfärdade utmaningar för israeliterna att besegra honom i envig. Israeliterna inte svara på utmaningen, men besegra Goliat erbjuds möjlighet att avsluta kampen och vinna militär fördel. Slutligen David, ganska ung på den tiden bad kung Saul för möjligheten att möta Goliat, och avslog Sauls erbjudande om rustningar eller vapen. När David och Goliat mötte, Goliath hånade David storligen, och gjorde narr av hans val av vapen, en käpp och flera stenar. David, med tro på Herren använde käppen och stenar för att göra en slangbella. Med ett ordentligt syftar skott, knackade David Goliat medvetslös och sedan används Goliath eget svärd att halshugga honom.

Historien om David och Goliat och David triumf skulle vara en del av en samling berättelser som skulle berömma sig av Davids styrka och hans rättmätiga anspråk på herravälde. Davids orubbliga tro och vördnad för Gud förklaras ofta som orsak till hans seger. Den precision som behövs för att slå Goliat på ett sätt som skulle göra honom medvetslös är genom gudomligt ingripande.

Även om många kan läsa historien om David och Goliat som metafor, kan det inte vara osant. Räkenskaperna för David och Goliat berättelse förekommer i Dödahavsrullarna, på hebreiska. Ytterligare under 2005, fann arkeologer ett fragment av keramik keramik på vad som skrivs "Gath av filistéerna," och har två namn som liknar namnet Goliat. Goliath är ofta tros ha kommit från Gat, en av de viktigaste städerna motståndare till israeliterna och under filisté kontroll. Vidare kan hitta är daterat till den ungefärliga tid som beräknats för slaget, i 1000-talet f. Kr.

Dödahavsrullarna visar även Goliat som är ungefär sju fot (2,13 m) lång, inte en omöjlig höjd för en människa, även om det skulle vara sällsynt. Forskare har spekulerat i om Goliat kan ha lidit av giantism, där en tumör på hypofysen orsakar mänskligt tillväxthormon fortsätta att släppas, främja överdriven tillväxt. Bibliska konton sätta Goliat på över 9 fot (2,74 m) lång, men det mesta tyder på detta är en överdrift. i modern mening, är David och Goliat ofta används som metafor för att föreslå en triumf för "den lilla kille "över en stor organisation eller stora företag. Erin Brokovich och Ed Masry kostym mot Pacific Gas and Electric (PG E) på uppdrag av staden Hinkley är Kalifornien betraktas som en David och Goliat berättelse, där en liten stad advokat kunde vinna en avgörande seger och skadestånd för en grupp människor som blivit sjuka av PG E: s användning av sexvärt krom, ett farligt gift.

En underbar återberättelse av David och Goliat berättelse är 1988 års a cappella-sång "David och Goliat", skriven och framförd av evangeliet jazzgrupp Take 6. Detta åtnjuts av både vuxna och barn som ett fint musik och en humoristisk rendering av historien.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.