Vem är Daphne Du Maurier?

Daphne du Maurier (1907-1989) är en av de finaste suspense författare 20th Century. Hon är mest känd för sin roman Rebecca , semi-gothic hyllning till Jane Eyre av Charlotte Bronte. De flesta av hennes romaner faller i suspense kategori, några så skrämmande som något bestående av Edgar Allen Poe. Du Maurier skrev också facklitteratur verk lovordats av både kritiker och fans. Den relativt lugnt liv du Maurier är strikt motsats till hennes skönlitterära verk. Du Maurier föddes på kända skådespelare och teater chef, Gerald du Maurier. Hennes litterära kulturarvet omfattar hennes farfar som var en illustratör och författare av romaner Trilby och Peter Ibbetson . Hon fick en utbildning hemma med sina syskon och sedan sändes till Paris för att "avsluta" hennes utbildning.

Hennes första verk skrevs när du Maurier var knappt 21. Hennes första roman, Loving Spirit publicerades 1931, då du Maurier var 24. Du Maurier ursprungliga verk fick inte mycket varsel. Däremot hade hennes biografi över sin far, Gerald: A Portrait ansågs exceptionell, och för att vara en särskilt uppriktig och ärlig utvärdering av sin fars liv. Jamaica Inn , som publicerades 1936, vann hon ett rykte som en värdig romanförfattare. 1938 skulle offentliggörandet av Rebecca precisera ytterligare du Maurier rykte, och de flesta överväger henne en av de bästa författare i hennes ålder.

Rebecca var så populär att det ansågs omedelbart för ett filmmanus. 1940 filmversionen regisserad av Alfred Hitchcock, med Laurence Olivier och Joan Fontaine, vann han sin enda Oscar för bästa bild. Det bör anges dock att filmversionen inte var glädjande att du Maurier, särskilt eftersom platsen var flyttade till Amerika, i stället för kvarvarande i Cornwall. En BBC-produktion på 1980-talet, och en på 1990-talet var både mer trogna boken. Det är rättvist att säga att du Maurier aldrig riktigt närmade framgång Rebecca i hennes författarskap. Men flera av hennes romaner och noveller haft enorma popularitet under sin livstid, även om de nu läser sällan. Flera andra romaner och noveller såg filmen anpassningar, inklusive Frenchman's Creek , Jamaica Inn , My Cousin Rachel , syndabock , och den korta berättelser Don't Look Now och The Birds . De flesta av de verk du Maurier sattes i hennes älskade Cornwall, bränslepåfyllning ett intresse för det som redan var en populär turistort. Du Maurier också skrev många icke-fiction works. Hon var mycket intresserad av livet i systrarna Brontë och skrev en biografi över deras bror Branwell. Kanske hennes mest intressanta facklitteratur arbete The Vanishing Cornwall , som publicerades 1969, där hon beskriver i detalj älska sina minnen från Cornwall som barn, och den ära som fortfarande finns där. Man ser ofta du Maurier citeras i rese-broschyrer till Cornwall. Till skillnad från hennes hjältinnor och hjältar, var du Maurier lyckligt gift med överstelöjtnant Arthur Montague Browning 1932. Paret hade tre barn och ingen antydan till problem eller skandal någonsin rört äktenskapet, som varade till Brownings död 1965. Kanske var det detta älskande och älskade livet som gjorde det möjligt att du Maurier att skriva så flitigt. Hon publicerade en roman, biografi, eller samlas noveller nästan varje år. Sin självbiografi, publicerad 1977, är en intressant utvärdering av hennes liv.

Du Maurier erkändes av drottning Elizabeth II och namngett en Dame of the British Empire. När hon dog 1985 var spridda hennes aska på Cornwalls klippor, som hon hade begärt. Eftersom hennes död en uppföljare till Rebecca , betitlat Mrs Winter , var författad av Sally Hill. Översynen av andra roman är svidande. Eftersom du Maurier ogillade uppföljare skrivna av andra, är det tveksamt att hon skulle ha sanktionerat denna roman.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.