Vem är Corrie ten Boom?

Corrie ten Boom var en av många modiga och osjälviska holländska människor som skyddade förföljda människor i Nederländerna under andra världskriget. Förutom att riskera sitt liv för att skydda människor i nöd, gick tio Boom på att bilda ett rehabiliteringscenter efter kriget, och hon reste mycket som lärare och präst, vilket hennes fromma kristna värden för människor över hela världen. Hon publicerade också en självbiografi, Hiding Place , 1971, boken gick vidare och göras till en film om sina upplevelser.

Cornelia Johanna Arnolda tio Boom föddes 1892 i Amsterdam. Strax efter att hon föddes flyttade hennes URMAKERI familjen till Haarlem, där de sätter upp butik och hem i en struktur som kom att kallas Beje. Hon bodde på Beje med sin far, Caspar, och hennes bror och syster, William och Elizabeth. Hon praktiserade också med sin far, blev den första kvinnliga urmakare i Nederländerna under 1920-talet. De tio länsorna ett extremt djupt religiös familj avsedd för service och hjälpa andra. Deras hem var alltid välkommen att gäster och människor i nöd, och de försökte hjälpa sitt samhälle när och hur de kunde. Efter den nazistiska invasionen i Nederländerna, tio Booms blev aktiv i den holländska motståndsrörelsen, skyddande judar och medlemmar av den holländska motståndsrörelsen i ett dolt rum. I slutändan blev Corrie ten Boom en viktig figur i den holländska motståndsrörelsen, och man beräknar att familjen är säkert hus skyddade minst 800 judar under andra världskriget.

År 1944 blev avslöjade de tio Booms och skickas till nazistiska fångläger. Corrie ten Boom överlevde, men hennes familjemedlemmar inte, och efter kriget återvände hon till Beje och gjorde den till ett rehabiliteringscenter. Hon började också att vittna om sin kristna tro, och att resa runt i världen för att fortsätta sin familj tradition av att hjälpa andra. Corrie ten Boom erkändes av staten Israel och drottningen av Nederländerna, bland annat för hennes insatser under andra världskriget.

Corrie ten Boom var bara en av många djärva och modiga människor i hela Europa som försökte stå emot strömmen av nazismen. Hon är väl känd och älskad i Nederländerna, och tyvärr inte allmänt känt utanför Europa, särskilt i USA, trots att hon levde sina sista år i USA och dog i Orange, Kalifornien år 1983. Människor som känner till hennes berättelse om allmänt henne som en av de okända hjältar av Förintelsen, och tack vare det arbete som historiker, är det möjligt att besöka Beje dag, då huset bibehållas som ett museum.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.