Vem är Charlotte Bronte?

Charlotte Bronte är mest känd för sin roman Jane Eyre , och för det faktum att hennes familj produceras inte bara en utan tre kvinnliga romanförfattare. Emily Brontë firas för hennes poesi och för hennes arbete Wuthering Heights . Ann Bronte skrev Agnes Grey och Främlingen på Wildfell Hall , som haft ett förnyat kritisk intresse efter 1996 BBC-produktion.

Tyvärr Bronte Sisters och deras bror Branwell alla dog mycket unga. Två äldre systrar, Maria och Elizabeth, dog efter att ha blivit sjuk på deras skola med Emily och Charlotte, prästerskapet Daughter's School. Dessa dödsfall skulle påverka behandlingen av sjukdomar i Jane Eyre på Lowood Charity School som Jane deltar.

biografer av Charlotte Bronte beskriva en ovanlig barndom. Branwell, Emily, Ann och Charlotte utvecklat en fantasivärld som kallas Angria, baserat på Branwell är tennsoldater. Den Brontes far var en evangelisk präst, ibland ganska hårt på barnen. Charlotte skickades tillbaka till skolan vid Roe Head, där hon senare blev lärare. Men hennes far krävde hennes närvaro i hemmet för att undervisa sina yngre systrar ett år senare.

Bronte var väl bekant med "guvernanten handel" hon beskriver i Jane Eyre och i Villette . Hon arbetade som guvernant för två familjer innan de återvänder hem för att försöka öppna en skola med Emily. Skolan misslyckades, men Charlotte tog hennes, Emily's och Ann's dikter och fick dem publicerade. Bronte skrev under pseudonymen Curer Bell, eftersom arbetet som lagts fram av män var mer sannolikt att offentliggöras. Också i 1846, försökte Charlotte Bronte hon publicerat sin första roman Professor . Det avvisades av förlag, och många kritiker anser att det är ett ganska omoget verk, med ett ämne nästan identisk med den för Villette . Villette , en roman om en utfattig kvinna som flyttar till Frankrike för att göra henne sätt som lärare skiljer sig från Bronte första roman på att man använder berättandet av en kvinnlig än manlig karaktär. Den står också som ett allvarligt angrepp på både den franska och katolicism.

1848 utkom tre Bronte syster romaner, Jane Eyre , Agnes Grey och Wuthering Heights . Men tyvärr året förde litterära triumf till Brontes, infördes också personlig tragedi. Deras älskade bror Branwell dukat under för sjukdom efter ett långvarigt beroende av både alkohol och opium. Hans hänsynslösa vanor gjorde Charlotte känna viss lättnad på hans bortgång. Dock följdes Branwell död genom att Emily under samma år, och Ann året efter.

Charlotte Bronte, som enda kvarvarande syskon stred "melankoli" eller mer korrekt kallas, djup depression, efter hennes systrars dödsfall. Hennes roman Shirley publicerades 1849, och dess titel karaktär anses ha varit förebilden för den Ann. Det är en passande hyllning, och dessutom anses av feministiska kritiker vara den viktigaste och framåttänkande av Bronte arbete. Huvudrollen är en självständig kvinna som gör egna beslut utan hänsyn till råd från hennes manliga släktingar och vänner.

Villette publicerades 1853, två år innan Bronte gifte sig med henne faders kyrkoherden, Arthur Bell Nichols. Tråkigt nog krympte Bronte lunginflammation medan gravid med sitt första barn, och dog samma år 1855, vid endast 39 år gammal. Professor publicerades postumt 1857. Trots en kort lista av verk, hon var väl respekterad bland sina samtida författare och upprätthöll en nära vänskap med andra författare, Elizabeth Gaskell.

Gaskell arbete, The Life of Charlotte Bronte är fortfarande anses av många vara den bästa biografi Bronte liv. Gaskell biografi inspirerade senare feministiska kritiker att argumentera för Bronte har upptagits i den litterära kanon, och Bronte är nu mycket läst kurser college litteratur. Kritiker isär om vilken av Bronte fyra romaner är hennes bästa, men hitta något att berömma i dem alla. Hennes arbete är ett viktigt steg i utvecklingen av feministiska tänkande, liksom är helt enkelt ett utmärkt arbete på sina egna villkor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.