Vem är Charles Goodyear?

Charles Goodyear, fått sitt namn av den välkända Goodyear Tire Rubber Company, är uppfinnare av vulkaniserat gummi. Vulkaniseringsprocessen har möjliggjort många gummiprodukter såsom däck, vilket är anledningen Goodyear däcken uppkallade efter honom.

Charles Goodyear var en amerikansk uppfinnare som föddes 1800 i Connecticut. Han var också son till en uppfinnare, som hans far, Amasa Goodyear, som kom med idén till stål högaffel. Det var i början av 1830-talet som Charles Goodyear blev intresserad av tillverkning av gummi. Vid den tiden, gummi elastisk den använts och experimenterade med ett antal produkter, men tillverkarna hade ännu inte hittat ett sätt att göra gummit stabil över tiden. Gum elastiska var mottaglig för röta, och därför inte åldern väl. Goodyear, som var vid denna tidpunkt redan djupt skuldsatt, beslutat att försöka hitta ett sätt att göra gummi stabil så att den skulle räcka länge, även under ogynnsamma förhållanden. I sina experiment, Charles Goodyear försökte blanda Indian gummi med flera olika föreningar, men ingen av hans blandningar producerade effekten han ville fram till 1839. Traditionen att Goodyear oavsiktligt spillt en blandning av radergummi och svavel på en het spis, men i den bok han senare skrev, förnekade han att upptäckten var en olycka. Därför vissa spekulerar i att Goodyear kan ha försökt att hetta upp blandningen som en del av hans experiment. De kommande fem åren Goodyear tillbringade fullända vulkaniseringsprocessen. Göra mjukgummi i flera olika växter med hjälp av sina bröder, upptäckte han den exakta receptet för att göra en helt stabil, väderbeständigt form av gummi. Det var därför inte förrän 1844 som han slutligen tog ut ett amerikanskt patent för sin uppfinning. Tyvärr, när han försökte att ansöka om ett liknande patent i England upptäckte han att en man vid namn Thomas Hancock redan hade lämnat in ett patent på samma uppfinning. Hancock påstod sig ha uppfunnit mjukgummi oberoende från Goodyear, men vissa misstänker att han har kopierat Goodyears recept om du upptäcker en svavel återstoden på ett gummi prov som Goodyear distribueras.

Goodyear dog i skuld 1860, många år innan gummi skulle användas för att göra bil däck. Faktum är att när den Goodyear Tire Rubber Company bildades 1898, hade ingen koppling till Charles Goodyear själv, bortsett från dess grundare önskan att hedra uppfinnaren som hade upptäckt mjukgummi i en sådan bra pris för sig själv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.