Vem är Buckminster Fuller?

Buckminster Fuller var en känd uppfinnare och tänkare av det 20th århundradet. Han kallas ofta en visionär för hans teorier om behovet av alternativa energikällor som sol-och vindkraft, och till hans mest kända mönster. Fuller uppfann och insåg geodetisk kupol struktur, och även skapat standardutförande fotboll användas i professionella ligor fram till 1996.

föddes i Massachusetts 1895, Buckminster Fuller kom från ett filosofiskt sinnade familj, hans farfars faster Margaret Fuller var en välkänd journalist och aktivist. Alltid lite ovanlig, deltog Buckminster Harvard men kastades ut två gånger och aldrig fått en officiell examen från universitetet. Han tjänstgjorde i en mängd arbetstillfällen och stred i första världskriget som en marin radiooperatör. När hans unga dotter dog tragiskt av polio och hjärnhinneinflammation, upplevde Fuller en självmordsbenägen period som ledde honom till en uppenbarelse som skulle göra resten av sitt liv, han ville se "vad en enskild individ kan bidra till att förändra världen. "

Efter att ha kommit ur sin depression, började Fuller allvar arbeta som designer och arkitekt, samt en poet och filosof. Hans första projekt var Dymaxion hus, ett billigt och massproducerade struktur som skulle bygga på en effektiv konstruktion för att bevara energi och maximera utrymmet. Trots intresset för modellerna Buckminster Fuller byggas, var de aldrig satts i större produktion.

Buckminster också utformat ett effektivt trehjuliga bil kallas Dymaxion bilen. Designspecifikationerna gjorde det möjligt att transportera upp till 11 passagerare, når hastigheter på 120 miles (193 km) i timmen, och få utmärkt gas körsträcka. Några har föreslagit att bilen sattes aldrig i produktion, eftersom biltillverkare ansåg att det skulle vara bättre än de traditionella modellerna och därmed förstöra deras verksamhet. Ändå utformning har visat sig vara en inspiration för många bilar, inklusive den länge efterlängtade Aptera Typ-1, en mycket effektiv trehjuliga bilen satt till debut i slutet av 2008. i konstruktionen som Buckminster Fuller är bäst känd för var faktiskt inte hans egen uppfinning. Den geodetiska kupolen ritades av en tysk ingenjör, men Fuller både namn och vidareutvecklat konceptet, försöker pracka på den som en funktionell och rymd-maximera enhet som kan byggas utan inre strukturstöd. Geodetiska kupoler finns nu över hela världen, tjäna som bostäder, arenor och även galgar flygplan.

Många experter anser Buckminster Fuller vara en av de mest begåvade av 20th Century. Förutom sitt konceptuell design, var han en begåvad föreläsare och författare, och publicerat ett tiotal verk. Han tjänstgjorde som ordförande i Mensa, och fick många hedersexamen. Vissa anser att hans viktigaste bidrag till vara hans matdagbok, där hans dagliga liv från 1915 till 1983 och anses vara ett enormt arbete historiskt perspektiv.

Buckminster Fuller dog av en hjärtattack 1987, 36 timmar innan hans hustru dukat under för cancer. Trots att hans namn aldrig blev ett begrepp i världen och många av hans möbler kvar som prototyper eller ens ritningar, hans bidrag till konstruktion och förnybar energi koncept verkar mer och mer visionär som den globala energi-och resursanvändning påverkar jorden i 21: a århundradet. Vissa experter tror att så klimatförhållanden förvärras och bränslen blir knappare kommer mer uppmärksamhet ägnas åt Fullers effektiva konstruktioner, och de kommer så småningom att hjälpa människor att anpassa sig till en mer hållbar livsstil.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.