Vem är Bret Easton Ellis?

Brett Easton Ellis är en amerikansk författare, känd för att vara en röst för Generation X. Hans första bok, publicerad vid 23 års ålder, översattes till 25 språk och gjorde honom både berömd och rik. Hans fjärde bok orsakade en av de största kontroverser i den litterära världen.

Brett Easton Ellis föddes i Los Angeles 1964. Hans far, en framgångsrik byggfirma, har varit en katalysator för mycket av hans texter. Mycket av Ellis skriver betraktas av många som ett terapeutiskt sätt excising hans demoner.

Hans första roman var Less Than Zero , offentliggjordes 1985, berättelsen om en grupp ytlig tecken i Los Angeles vars främsta bekymmer är missbruk och kön i ett samhälle som är meningslös. Den blev genast populär och sågs av många som en positiv dekonstruktion av det nihilistiska 80s. har skrivit boken i en gles, minimalistisk stil. Detta är en av Ellis styrka, förmågan att ta itu med viktiga frågor om samhället i en förenklad stil. Hans stil har varit mycket imiterats, men sällan förbättrat. Även som kommer över som författare som bara observerar och rapporterar, är han faktiskt en väldigt moraliserande författare.

moralistiska var inte en term som används av många människor om offentliggörande av Ellis fjärde bok . American Psycho , som publicerades 1991, fördömdes allmänt för sina kvinnofientliga innehåll. Ellis använde svart humor för att berätta om ett seriemördande börsmäklare i stort på 80-talet New York. Många tog undantag till den grafiska beskrivningar av mord och kön. Boken var faktiskt en moralisk stå på ett decennium som visste priset på allt men värdet av ingenting.

Original utgivare Simon Schuster förlorat 300. 000 $ (USD) när de vägrade att publicera den. Många kvinnors rättigheter grupperna hade protester mot författaren och boken. Miles från kolumn inches skrevs om American Psycho , var och publicitet för Ellis enorm. Boken blev en bästsäljare och väckt författaren ut från tunnelbanan.

Ellis har hävdat att Patrick Bateman, den vansinniga yuppie i American Psycho , var baserad på hans far. Ellis hade olösta skillnader med sin far. Ellis användas igen sin far, som bakgrund till sin sjätte roman, Lunar Park , publicerad 2005.

Lunar Park är en av Ellis tätast layered böcker. Efter likgiltig mottagning till Glamorama , är publicerad 1998, Lunar Park ses som en återgång till formulär för Ellis. Berättelsen använder skickligt Ellis egna liv som en bakgrund till en psykologisk berättelse om far och son relationer, förlust av ungdom, tidigare synder och skuld. Det är en mycket originell koncept som fungerar effektivt beroende på hur läsaren rör teman.

Brett Easton Ellis är en författare som, till skillnad från många tar stora risker med sitt författarskap. American Psycho är ett verk av en författare som pressar gränserna för att göra en punkt om den värld vi lever i och dess förhållande till konst. Som författaren Norman Mailer sade om Ellis, är han en författare som har tvingat oss att titta på oacceptabla material, och några romaner prova på så mycket längre.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.