Vem är Andrew Jackson?

Andrew Jackson, sjunde president i USA, föddes den 15 mars 1767 Waxhaw, på gränsen mellan Nord-och Syd-Carolina, till den nyligen änka Elizabeth Hutchinson. Hans föräldrar var skotsk-irländska immigranter som kommit för att bruka jorden år 1765 med sönerna Hugo och Robert.

Att växa upp, Andrew Jackson var feisty och ofta hamnade i slagsmål. Han lärde sig att läsa trots en sporadisk utbildning. Vid tretton års ålder, blev Andrew en kurir för ett regemente i South Carolina milis i frihetskriget. Knappt en tonåring blev Jackson i flera sammandrabbningar med den brittiska och brittiska sympatisörer. När Hugo dödades, Robert och Andrew tillfångatogs av britterna. Båda bröderna kontrakterade smittkoppor i fängelse. Deras mor ordnade för deras frigivning, men hon har också avtalat om sjukdomen, och det visade sig vara ödesdigert för henne och Robert. Andrew återvinnas, men han blev föräldralös vid 14 års ålder.

Att tjäna pengar, gjorde den unge Andrew Jackson sadlar. Han undervisade i skolan under en period innan studerar juridik på egen hand. 1787 hade han lärt sig tillräckligt för att fastställa hans egen advokat i Nashville, då en del av North Carolina gräns som till slut skulle tillhöra Tennessee.

1791, Andrew Jackson gifte sig med fru Rachel Donelson Robards, som han träffade när han bodde på sin mors pensionat hus. Detta äktenskap skulle orsaka mycket besvär för paret när det avslöjades att Rakels första äktenskap inte officiellt hade avslutats. Även om situationen har rättats till och en andra ceremoni hölls, gossipmongers och politiska fiender skulle ta vara på detta faktum till fläkt bränderna i skandalen. Andrew Jackson skulle slåss mer än en duell för att försvara sin hustrus ära.

År 1796, Andrew Jackson valdes att fungera som kongressman från det nyinrättade Tennessee. 1797 blev han senator, och höll denna roll fram till 1798, då han tog en ställning som domare i högsta domstolen i Tennessee. Han var en domare fram till 1804.

Andrew och Rachel Jackson bibehållit en plantering, Hermitage, och uppfödda tävlingshästar. Jackson hållit slavar för att köra sin plantage. Den eldiga temperament i sin ungdom inte försvinna i vuxen ålder, och han fortsatte att delta i dueller och annat bråk. 1806, dueled Andrew Jackson och Charles Dickinson med pistoler. Dickinson sköt Jackson i bröstet, ett sår han skulle lida av för resten av sitt liv. Jackson tillbaka sköt och dödade Dickinson.

Även Rakel och Andrew aldrig haft egna barn, antog de Rachel systerson, namnge honom Andrew Jackson, Jr De har också antagit en indisk föräldralös heter Lyncoya. Andrew Jackson och hans hustru agerade också som väktare av ett antal andra barn, avdelningar som kom att leva med dem efter att döda sina föräldrar. En överste i Tennessee milisen, Andrew Jackson var så framgångsrik under 1812 års krig stärkt sitt rykte för tapperhet. Han fick smeknamnet "Old Hickory" av trupper som beundrade hans seghet. Han skulle så småningom nå major allmänhet.

1822 blev Jackson den första presidentkandidaten som ska utses inte av kongressen, utan av ett politiskt parti. 1823 valdes han till den amerikanska senaten som förberedelse för ett presidentval bud.

Även Andrew Jackson vann i en omröstning i presidentvalet 1824, fanns det ingen klar majoritet av elektorerna. Beslutet skulle vara med i representanthuset. Demokrat Jackson besegrades av John Quincy Adams. Jackson beslöt att återvända i valet 1828.

Nästan så snart valet av 1824 slutade, kampanjarbete för valet 1828 började. Jackson gick hem till sin plantage medan anhängare för både Adams och Jackson förde illvilliga personliga angrepp på varandras kandidater. Andrew Jackson vann loppet för USA: s president 1828, men Rakel dog strax innan han tillträdde. Jackson skyllde hennes död på den stress som hon kände över ärekränkande anklagelser under kampanjen och aldrig förlåtit sin rival för det. Rachels systerdotter, Emily Donelson, övertog hostessing skyldigheter First Lady i Rakels ställe.

Sextioen-årige Andrew Jackson övertog ordförandeskapet den 4 mars 1829. Han tjänstgjorde två mandatperioder, och hans administration återspeglade dess ledare personlighet. President Jackson verkat för kontroll av den federala regeringen om enskilda stater. Han uppfyllde statsskulden. Han vägrade att hindra Georgien från att avhysa indianer från sin mark, ett beslut som banade väg för Trail of Tears. Även om han fortsatte att äga slavar för resten av sitt liv, stödde han troget unionen.

sjuk med tuberkulos, kronisk huvudvärk och smärta från otaliga gamla skador Jackson avböjde att söka en tredje period. Han drog sig tillbaka till Hermitage den 3 mars 1837. Tusentals visade sig att bjuda honom farväl. Han dog den 8 juni 1845.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.