Vad är fundamentalism?

Fundamentalism är strikt hålla sig till en samling övertygelser, i de flesta fall religiösa. Begreppet är ofta tillämpas på vissa sekter av kristendomen, men är gemensamt för de flesta världsreligionerna. Ofta är fundamentalism som på ett kränkande sätt och är ihopkopplad med extremism och dess negativa associationer. Fundamentalister hittar inget sin tro extrema, utan snarare grundläggande eller grundläggande. I kristendomen, de flesta fundamentalister är de som förespråkar en strikt tolkning och följande i bibliska texter. Kyrkor anses praxis fundamentalism är de som brukar läsa de bibliska texterna som obestridd Guds ord, som inte kan förhandlas eller urvattnas, eftersom de hävdar många moderna versioner av kristendomen gör. Sådana kyrkor finns i de flesta kristna sekter och kan marknadsföras som "tillbaka till grundläggande" eller "bibel-baserade" kyrkor. Eftersom Bibeln är källan till Guds ord, kan det inte finnas några argument i fundamentalism för disputation av Word. Kritik ut mot kristen fundamentalism hävdar att fundamentalister ofta föredrar Gamla Testamentet över det nya, särskilt när man bedömer sådant som homosexualitet eller relativa ålder jorden. Även mindre grundläggande bibliska forskare pekar på uppenbara orimligheter i de bibliska böckerna, vilket kan förklaras genom att antyda att Bibeln är Guds ord som den tolkas av ofullkomliga människor. I gengäld kristna fundamentalister skulle svara att ifrågasätta ursprunget till Gamla testamentet, eller i det nya, är att ifrågasätta Guds ord. Vad visas som inkonsekvenser är ingen fråga, för undersökning av Word kommer att hjälpa oss att bli klokare, iakttagandet av Word försäkra oss passage till himlen. Om en inkonsekvens visas, då är vi helt enkelt inte klok nog att förstå det. I en form av kristendom, Mormonism, fundamentalister förespråkar inte bara en noggrann läsning av och anslutning till bibliska läror, men även att lära i Mormons bok . Dessa åsikter är ofta som extrem genom vanliga mormoner eftersom de förespråkar månggifte och blod försoning, där de som begår mord måste bokstavligen ha sitt blod spills på marken som straff. Dessutom dessa läror ofta fredlös svarta från att delta i prästadömet. De flesta mormoner inte är grundläggande i sin tro, och även ganska religiös, hittar de vissa aspekter av Joseph Smith och Brigham Young undervisning motbjudande eller åtminstone inte är tillämplig på det moderna livet. I Islam västerlänningar ofta tillskriver fundamentalism till shiiter . Däremot muslimer i allmänhet inte anser shiiter vara fundamentalistiska. De pekar istället på Wahhabis, en grupp sunnimuslimer som är grundläggande i fråga om den strängaste tolkning av bibliska texter och vederläggning av att be till helgon eller älskade Sufi ledare. Av stor vikt är att komma ihåg att det bara är "en Gud" som människor kan be. Alla andra böner är polyteistiska och mot grundläggande undervisning om islam.

True fundamentalismen inom judendomen är svårt att hitta, eftersom nästan alla judar tror att tolkningar av Tanakh , eller vad kristna skulle vilja kalla det Gamla Testamentet, är nödvändiga för att förstå dess läror. Endast en liten grupp, Karaites, inte tolka Tanakh texter genom att läsa Toran och Mishna . Man skulle kunna klass ortodoxa och chassidisk judar som grundläggande, men de är inte så, eftersom de bygger på textmässiga tolkningar, även när de ansluter sig till judisk lag är oflexibelt.

fundamentalism väcker också vissa politiska konnotationer. Självmordsbombningar och lagring av vapen på landsbygden i Amerika, liksom andra länder, ibland i kombination med extremistiska religiösa rätt grupper, ses som utväxter av fundamentalistisk övertygelse. Om fundamentalism kan förknippas med extremism, är detta inte alltid fallet. Många fundamentalister vill bara komma så nära deras heliga texter som möjligt och har ingenting att göra med Jihad eller politisk extremism av något slag. Det är helt fel att tjära alla fundamentalister med samma kam som politiska extremister.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.