Vad är en vän av Dorothy?

En vän till Dorothy eller FUD är någon som identifierar som homosexuell eller queer, begreppet kan omfatta en rad människor i besynnerliga samhället, från transsexuella till asexuals. Denna eufemism kom i allmänt bruk i gay-i mitten av 20th Century, när folk behövde diskret om deras sexuella läggning. Även om gay-allt "ute" idag, termen uthärdar, speciellt att beskriva garderobsbögen människor i underliga samhället. Det finns flera teorier om ursprunget till denna term. Den troligaste orsaken är att det är döpt efter Dorothy Parker (1893-1967), en berömd homosexuellas rättigheter allierad och ikon som inspirerat en mängd slang inom queer gemenskap. Parkers kvick, skarp skrift var fylld ofta med eufemismer, som antogs senare av gaysamhället, gör det enkelt för människor att identifiera varandra utan att uttryckligen ange deras orientering. Folk har beskrivit sig som vänner av Dorothy sedan 1930, utlåning tilltro till denna teori.

Andra kopplar begreppet till Judy Garland, som spelade Dorothy i The Wizard of Oz . Garland själv var helt en ikon i gay-, och karaktären av Dorothy är ofta känd för sin acceptans av mångfald och olikheter. Vidare har en ganska feminin karaktär i filmen, de fega Lejonet, identifierar sig själv som en "vän av Dorothy," trots att han var naturligtvis på karaktär, inte hans sexuella läggning.

Användning av "Jag är en vän av Dorothy" som ett kodord för homosexualitet exploderade på 1940-talet, tillsammans med termer som Mary, Nelly, och Mrs King beskriva människor i queer samhället. Utbredd medvetenhet om dolda innebörden av begreppet inte uppstår förrän på 1980-talet, när de homosexuella samhället blev mer framträdande i många samhällen, och begreppet är fortfarande ibland används som en förskönande omskrivning, på kryssningsfartyg, till exempel en gay-vänlig sammankomst skulle kunna identifieras som ett "möte för vänner av Dorothy" eller ett "FUD möte. "

En del människor som anser sig queer allierade kan också kalla sig vänner av Dorothy, även om de inte identifierar som queer sig, eftersom "en vän till en vän av Dorothy" skulle vara en litet märklig konstruktion. Naturligtvis, för människor som faktiskt heter Dorothy, dubbel-entendre delaktiga i beskriver sig själv som en "vän av Dorothy" måste vara oerhört frustrerande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.