Vad är en surrogatmamma?

En surrogatmamma är en kvinna som bär ett foster för någon annan, vanligen ett par kämpar med fertilitetsproblem. Efter barnet är fött, det surrogatmamma avstår från det att de människor som har anlitat henne. Det finns olika former av surrogacy, av vilka en del har använts historiskt, medan andra är mer moderna. En form av surrogacy, traditionell surrogacy, innebär att använda artificiell insemination att impregnera surrogatmamma. Denna teknik används ofta när en kvinna är fysiskt oförmögen att föda barn, men hon fortfarande vill ha barn med sin partner. I detta fall donerar partnern sperma eller sperma är säkrat från en tredje part om han är ofruktbar också, och surrogatmamma bidrar med hälften av de nödvändiga genetiska materialet. Denna typ av surrogacy har funnits i århundraden, men det var inte diskuterats förrän under nittonhundratalet, eftersom vissa kvinnor skämdes eftersom de inte kunde få barn.

Modern surrogat arrangemang brukar inbegripa graviditetslängd surrogacy. I graviditetsdiabetes surrogacy, paret drifttagning av surrogatmamma donera både ägg och spermier. Ägget befruktas i ett provrör, och sedan implanteras i surrogatmamma. I detta fall fungerar surrogatmamma nästan som en inkubator, att bära barnet på sikt för en kvinna som är förhindrad att göra det. Det finns några juridiska och etiska frågor hänger samman i surrogatmoderskap, eftersom det är en känslig fråga. Fram till 1960-talet surrogacy vanligen utförs av en vän eller släkting, som en tjänst till någon i nöd. Under 1960-talet började europeiska par som träffat avtal med tredje part, inrätta surrogacy avtal och ibland kompensera surrogatmamma för besväret. År 1976 infördes den första formella surrogacy arrangemang upp i USA, och inom några decennier hade surrogacy bli socialt accepterade. I vissa områden är betalningar till en surrogatmamma förbjuden. Detta beslut fattades när sociologer började att konstatera att huvuddelen av surrogatmödrar var arbetarklassens kvinnor och par begär surrogacy var i överklassen. Vissa väcktes farhågor om att kvinnor huvudsakligen sålde sina kroppar, och denna tanke gjort vissa människor obekväma. Dock är paret begär surrogacy fortfarande förväntas bära sjukvårdsutgifter surrogatmamma och presenter brukar anses acceptabelt även om betalningen inte.

Flera rättsfall har ifrågasatt surrogacy systemet, främst när surrogate mödrar vägrar att kapitulera spädbarn efter att de föds. I de flesta fall förlorar surrogatmamma domstolen striden, även om hon är barnets naturliga mor. Flesta kontrakt för surrogatmödrar precisera villkoren i avtalet, i hopp om att undvika en sådan situation. ett surrogat kontrakt brukar också klargör förväntningarna för surrogat beteende under graviditeten. Till exempel är surrogat förväntas delta prenatala utnämningar, och de är oftast uppmanas att avstå från att röka, dricka, och gör narkotika. Dessutom bör en surrogatmamma äter gott, ta prenatala vitaminer, och följer andra graviditet försiktighetsåtgärder för att säkerställa att barnet är friskt när det föds.

Förhållandet mellan en surrogatmamma och det par som har låtit henne kan variera. Vissa par växa vänligt med sina surrogat, och de kan även vid enstaka tillfällen uppmana surrogat att vara en del av barnets liv som den växer upp. I andra fall, par föredrar att behålla distans med sina ersättningar. För par överväger surrogacy och kvinnor som funderar på att ange ett surrogat arrangemang, möten diskutera allas förväntningar innan är en utmärkt idé.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.