Vad är en Guantanamera?

Guantanamera betyder helt enkelt Tjej från Guantanamo, en provins och stad i sydöstra Kuba. Guantanamera kan hänvisa till ett antal saker: en populär sång, en mindre populär film, och en kubansk cigarr varumärke.

Låten "Guantanamera" är en av Kubas mest kända sånger, och hyllas som är deras största patriotiska pjäs. Musiken till "Guantanamera" skrevs ursprungligen 1929 av José Fernández Diaz, som använde den i sitt radioprogram. Det är osäkert om Diaz kom med "Guantanamera" allt på egen hand eller som hävdas ibland, om den grundläggande strukturen av låten kom från musik redan sett regelbundet av bönderna i regionen.

Den ursprungliga texten till "Guantanamera", också skriven av Diaz, handlar om en kvinna från Guantanamo, själva sinnebilden Guantanamera. Den berättelse handlar om hans förhållande med den där kvinnan och hennes eventuella avgång. Dessa ursprungliga texter används sällan i sången längre, även om refrängen kvar. Berättelsen är refrängen, som höra av Diaz, är att han på gatan med vänner en dag och gjorde ett pass på en kvinna som gick förbi. Hon var från Guantanamo, och blev kränkt av pass, svara hårt. En av de stora orsakerna till framgången med "Guantanamera" är dess mycket enkla musikaliska strukturen. Detta har gjort det genom åren, som skall användas för ett obegränsat antal verser, några improviserade, några förberett i förväg. Som ett resultat kan låten användas för politiska ändamål ganska enkelt, med en catchy melodi att hjälpa avstå och budskapet sjunker in i lyssnarens medvetande.

Texterna flesta människor känner till "Guantanamera "lades till senare, av Julián Orbón, som anpassade en berömd dikt av den kubanska poeten José Martí, Versos Sencillos . Både skalden och dikten var redan mycket populära på Kuba, och en gång ihopkopplad med en catchy, lätt att komma ihåg melodin, de skapade en ostoppbar kraft som snabbt blev huvudsakligen en inofficiell nationalsång för Kuba. En enkel översättning av de mest kända texter av "Guantanamera" vara: Jag är en ärlig människa /varifrån palm växer /Och innan jag dör vill /vill dela verserna i min själ. /Min vers är ljusgrön /Och det är brinnande crimson /Min vers är en skadad hjort /Vem söker tillflykt på fjället eller i skogen. /Jag odlar en vit ros /I juli samma som i januari /För uppriktig vän /som ger mig hans ärliga hand. /Och för den grymma /som skulle riva ut detta hjärta som jag bor /jag inte odla nässlor eller tistlar /Jag odlar en vit ros. /Med de fattiga människorna på jorden /Jag vill dela mitt öde /Bäcken i bergen /Ger mig mer nöje än havet.

Guantanamera är också ett märke av cigarrer från Kuba, som tillverkas av Corporacion Habanos på Kuba. Det är också ett märke som tillverkas i Florida av Guantanamera Cigarrer bolaget.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.