Vad är Kumbh Mela?

Under den hinduiska högtiden, Kumbh Mela, miljontals människor samlas för att bada i vatten i vissa floder på gynnsam dagar att rengöra sina själar. Beroende på det år då 12 år, vise, yogis och hängivna anhängare samlas i tillfälliga städer för en månad av musik, dans, böner och ceremonier. Baserat på de gamla gärningar gudar som invigdes fyra platser längs stränderna av floderna med honung i odödlighet, är Kumbh Mela den hinduiska motsvarar en helig vallfärd. som historien går fanns en pott, av Kumbh, full av elixir eller nektar odödlighet. Ändå gudarna slogs om vem som fick bära potten, och i processen, fyra droppar föll på fyra olika ställen. Dessa kom att kallas Prayag, Hardiwar, Ujjain och Nasik, och de motsvarar de fyra Kumbh Melas som äger rum vart tredje år. På astrologiskt gynnsamma dagar, bestäms av stigar planeter är nektar sa att återkomma till dessa floder så att bada i dem kommer att skapa fred och rening.

Prayag inträffar i den punkt där Ganges och Yamuna Rivers möta den mytomspunna Saraswati floden. Haridwar förenar människor till Ganges, där den rinner från Himalaya bergen på den breda dalen. Ujjain sker vid Ksipra floden, medan Godavari River är platsen för Kumbh Mela kallas Nasik. De exakta datumen för varje pilgrimsfärd varierar från år till år, beroende på när solen går in i Väduren och Jupiter går in i Vattumannen. Den Kumbh Mela 2001 lockade så många som 20 miljoner människor på en enda dag. Det är kanske den största konvergens av människor i historien jorden. Både heliga män, däribland asketer, vise, sadhus, yogis, och hängiven troende, den entusiaster, träffas för veckor meditationer, rituellt bad, och utbyte av visdom. De intar en jätte, Tented stad, delas upp i marknadsplatser ashrams eller tempel för meditation, och uppehållsrum.

Vissa dagar är mer helig för bad än andra, beroende på stjärnorna, och på dessa dagar utan hinduer ombeds att respektfullt hålla sig borta från vattnet. Annars är bankerna trångt med massor av turister och hinduer lika, bedjande, spelar musik på trummor, bränna rökelse, säger böner och reciterar mantran. Det är en märklig ceremoni som blandar mytologi, kultur och djup, andlig övertygelse.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.