I mytologin är Vem Pan?

Pan är den grekiska guden av åkrar, skogar och flockar. Han är också nära förknippade med manlig virilitet, och i många konstverk och berättelser avbildas han i en mycket sexualiseras sätt. Romarna dyrkade Pan som Faunus. I Grekland var centrerat dyrkan av Pan i Arkadien, som sägs vara platsen att Pan var född.

Enligt legenden så Pan son till Hermes och en nymf, och han var särskilt älskad av Dionysos. I sin roll som gud av fälten och skogen, Pan tog särskild omsorg för att vaka över olivträd och vinrankor, och han var också en biodlare. Som gud av flockar, såg Pan efter herdar, getter och får.

Pan's utseende är ganska tydlig. Han föddes med ben, horn och öron på en get, med en mänsklig torso, huvud och armar. Pan beskrivs ofta spelar en pipa kallas Syrinx, och i de flesta svarar han är ett fan av musik, dans och munterhet. Men är Pan också en mycket föränderlig Gud, med våldsamma humörsvängningar som skulle göra honom arg eller irriterad i ett nafs, särskilt när han väcks av en god sömn. I många berättelser, Pan visas jagar efter olika nymfer, särskilt Echo, som han uppenbarligen var förälskad. Han sägs också ha ansvar för irrationell anfall av rädsla och ångest bland folkmassorna och djur besättningen, tillsammans med enstaka individer. I själva verket, "panik" den moderna engelska ordet har sina rötter i Pan. i grekisk konst, är Pan ofta avbildad i partier och sammankomster, ibland spelar han Syrinx och dans, och ibland serverar mat från de områden han ser efter. Pan är också avbildad i konstverk som visar herdar, som han sågs som ett slags mentor till shepherding samhället, letar efter herdar och lär dem olika användbara färdigheter.

Många historiker har noterat att skildringar av djävulen i kristen konst bära några misstänkta likheter med skildringar av Pan. I den tidiga kristna världen, utan tvekan Pan och Faunus skulle ha betraktats som siffror till det onda, eftersom de främjade sexuella upptåg och annat beteende uppfattas som obehagliga av de kristna. I ett försök att utrota hedendom, får de kristna väl har kopplat Pan och Djävulen, i hopp om att uppmuntra hedningarna att vända på vägen mot kristendomen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.