Vilken var Svarta pantrarna?

Under åren efter utgången av slaveriet i Amerika, ett antal svarta politiska organisationer bildades. Vissa fram idén om svarta amerikaner som återvänder till sina afrikanska hemländer. Andra, såsom National Association for the Advancement av Colored People (NAACP), gynnade integration och lika rättigheter lagstiftning. Under 1960-talet benämns dock en svart aktivist organisation Svarta Pantrarna öppet uppmanade till en väpnad revolution mot den förtryckande vita kultur de ansvariga för permanenta ras ojämlikhet. I början av 1960, kallas väljare rättigheter grupp i Alabama den Lowndes County Freedom Organisation används svarta pantrar som en symbol för svart empowerment. Gruppen slutligen splittrades, men inte före påverkar en ung svart Louisiana infödda heter Huey P. Newton. Senare, när de bor i Oakland, Kalifornien, Newton beslutat att bilda sin egen svarta aktivist organisation med hjälp av flera vänner, däribland Bobby Seale och David Hilliard. År 1966, det första mötet med Black Panthers Party for Self Defense hölls i Oakland, Kalifornien. Till skillnad från det fredliga civila rättigheter organisationer som leds av sådana män som Martin Luther King, Jr, Black Panthers beslutade att det enda sättet för det svarta samhället för att vinna respekt och politiska makt att vidta drastiska åtgärder . Ett populärt mål för Svarta Pantrarna var den federala regeringen, vars ålderdomliga lagar om likabehandling oavsett ras tillåtet hemliga vit makt samhällen som Ku Klux Klan att blomstra. Mordet på svarta aktivisten Malcolm X var också en katalysator för Black Panthers "uppmanar till handling. var Verksamheten vid Svarta Pantrarna inte begränsat till politiska möten och demonstrationer, dock. Den sociala grenen av Black Panthers Party försökt lösa många av de problem som fattiga svarta samhällen. Ett program som syftar till att vinna stöd för ofria svarta medborgare var en fri frukost program. Black Panthers förberedda och distribueras gratis frukost för fattiga familjer som bor i bostäder projekt eller getton. Populariteten för dessa gratis program som finansieras av Black Panthers sägs ha föranlett den federala regeringen att ta initiativ till gratis program skolan frukost i hela landet.

Tyvärr fann ledarna i Black Panthers Party själva är mål för en obeveklig brottsbekämpande kampanj mot "subversiva organisationer". 1967 trädde Bobby Seale och andra avdelningarna vid Kaliforniens lagstiftande beväpnade med pistoler i ett försök att protestera mot en föreslagen lag vapenkontroll. Huey Newton har belastats med inspelningen av en vit Oakland polis senare samma år, även om omständigheterna kring händelsen var oklara. Huey Newton blev en underjordisk sekt hjälte, med yngre krig demonstranter krävde hans frigivning. med den högsta ledningen av Svarta Pantrarna i obalans, blev de enskilda kapitlen i Svarta Pantrarna mycket lättare att stycka. Brottsbekämpande tjänstemän lyckades infiltrera och upplösa många av de viktigaste kapitlen i Kalifornien, New York och på andra håll. Bobby Seale åtalades, tillsammans med sju andra fredsaktivister, för att ha konspirerat för att skapa ett upplopp under 1968 Demokratiska partiet Convention i Chicago. David Hilliard stod åtalad för överfall på poliser under en eldstrid 1968. Huey Newton fick en andra rättegång och slutligen släpptes 1970, men hans frihet blev kortvarig.

År 1973 var Black Panthers ledarskap antingen i fängelse i exil till andra länder eller under övervakning. Bobby Seale, Eldridge Cleaver och David Hilliard fördrevs från alla ledande roller. År 1974 lämnade Huey Newton USA för Kuba. Han skulle så småningom återvända till USA, men i slutet av 1970-talet hade Svarta Pantrarna blir bara ett skal av den tidigare organisationen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.