Vilka var Podgorski Sisters?

Podgorski systrarna var två katolska polska systrar som hjälpte till att dölja människor av judisk tro i deras hem under Förintelsen. Förutom att gömma 13 judar, alla överlevde kriget, smugglade systrarna också mat i den polska ghetto, riskerar sina liv i ett försök att rädda så många människor som möjligt. För deras bidrag, hedrades de Podgorski systrarna efter kriget av många judiska organisationer, tillsammans med många andra människor i hela Europa som dolde judiska flyktingar under kriget.

1942 Stefania Podgorski och hennes syster Helena bodde i Przemysl, Polen. Stefania var 16, och hennes syster var bara sex, de båda bodde ensam, eftersom deras far hade dött, och deras mamma och bror hade förts till en tvångsarbete läger. Som tysk kontroll över staden skärpas, började tyskarna utvisa den judiska befolkningen från gettot, tvinga dem att gå till arbetsläger och koncentrationsläger. Joseph Burzminski, som hade känt Stefania genom hennes arbete, kom till systrar och bad för en natt av skyddsrum.

Trots att hans plan var att stanna bara en natt, slutade Burzminski upp vistas igenom 1945, när Polen var slutligen befriades, och han till slut gifte Stefania. Förutom Josef, hyste den Podgorski systrarna 12 andra personer, däribland en läkare, en tandläkare och en brevbärare. Systrarna slutade flytta till en stuga för att rymma alla besökare, gömma dem på vinden. När en tysk officer flyttade in bredvid Podgorski systrar, de trodde att deras system var över, men de lyckats hålla sina dolda gäster, även om tyska soldater in i huset. Stefania uppmuntras ofta gruppen för att be om befrielse eller himmelska bistånd, kreditering Guds ansträngningar och lycka för sin överlevnad genom kriget. Den heroiska ansträngningar Podgorski systrarna byggde på familjens värderingar, Stefania ihåg att hennes mamma tagit gästfrihet stort allvar, och att hon hade sagt aldrig att avslå en begäran om hjälp. Däremot var flickorna också pressad att ta flyktingar. En kvinna som faktiskt utpressning Stefania och hävdade att hon skulle säga upp Podgorski systrar om de inte tog henne, och när flickorna var förskräckta, pressade deras lika skrämde flyktingar dem av rädsla för att bli visade sig säker död.

Stefania Podgorski prestation är särskilt anmärkningsvärt när man betänker det faktum att hon stödde 14 personer på egen hand i mycket ung ålder, som säljer tröjor, som arbetar på fabrik, och utför ströjobb för att klara sig. Överlevnaden av alla 13 flyktingar liksom Stefania syster är ett bevis på hennes mod och personlig styrka.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.