Vilka olika typer av vegetarianer?

Precis som människor har olika skäl till att vara vegetarian, det finns olika typer av vegetarianer. Vissa människor är vegetarianer av skäl som rör djurens rättigheter, vissa är "kräsna" eller hälsomedvetna ätare, och vissa är vegetarianer av religiösa skäl. Några av de olika typer av vegetarianer är lakto vegetarianer, lakto-ovo vegetarianer, Pesca vegetarianer och veganer. Ingen av dessa typer av vegetarianer äter kött eller fågel, Pesca vegetarianer är de enda vegetarianer som äter fisk.

Lacto vegetarianer är vegetarianer som äter mejeriprodukter dock, äter de inte ägg. Lakto-ovo vegetarianer är som lakto vegetarianer, utom de innehåller ägg i kosten. Pesca vegetarianer äter allt som lakto-ovo vegetarianer gör men också konsumerar fisk.

Vegans skiljer sig från alla andra typer av vegetarianer eftersom de äter bara växtbaserade livsmedel och förbrukar inga animaliska produkter av något slag. Den vegankost är den strängaste vegetarisk kost. Veganer måste planera sin kost noga för att säkerställa att de får all den näring de behöver varje dag. Veganer vanligtvis benägenhet att brister i protein, kalcium, järn, zink och vitamin B12.

veganer kan lätt utveckla ett proteinbrist eftersom växtbaserad proteiner är ofullständiga proteiner. Eftersom den mänskliga kroppen inte kan tillverka alla nödvändiga aminosyror för att bygga proteiner, litar vi på mat för att leverera våra kroppar med komplett proteiner. Animaliska proteinkällor är kompletta proteiner eftersom de innehåller alla de aminosyror som behövs för att bygga ett protein strand. Om du använder ett koncept som kallas gratis proteiner olika vegetabilier kan kombineras till kompletta proteiner. Gemensamma gratis protein kombinationer är korn plus bönor eller frön plus baljväxter. Ris och bönor eller jordnötssmör smörgås är också kompletta proteiner.

mejeriprodukter såsom ost, ägg och yoghurt är fullständiga proteiner, så för de flesta andra typer av vegetarianer få protein är inte för mycket av ett problem. Veganer måste konsumera nötter, baljväxter och frön i kombination med hela korn eller sojalivsmedel att bilda fullständiga proteiner.

Vegetarianer kan få kalcium och D-vitamin från mjölk, däremot kan veganer dricka sojamjölk med kalcium och vitamin D till. Tofu, broccoli, nötter, baljväxter, frön, och några färdiga att äta spannmål innehåller en del kalcium. Apelsinjuice som berikats med kalcium finns också.

Även järn från animaliska källor är lättare absorberas av kroppen, kan vegetarianer få järn genom att kombinera ett livsmedel med hög C-vitamin med en järnrik mat för att hjälpa kroppen bättre absorbera järn. Tofu och broccoli, fullkornsbröd eller rostat bröd och en apelsin eller apelsinjuice, och spenat och tomater är några exempel på bra kombinationer.

Vitamin B12 finns bara i animaliskt protein, så veganer behöver äta spannmål och vegetariska burgare som har B12 till. Tillräckliga mängder zink finns i mejeriprodukter, så att alla de olika typer av vegetarianer utom veganer kan få tillräckligt med zink från dessa. Frön, nötter, tofu, baljväxter, vetegroddar och kli är vanliga källor för zink för veganer. Men vissa veganer ta ett multivitaminpreparat som innehåller zink, eftersom det är svårare för kroppen att ta upp icke-animaliska källor till zink. Försiktighet måste vidtas för att aldrig överstiga 100% av rekommenderat Dietary Allowance (RDI) för zink, som alltför mycket zink kan vara skadligt för kroppen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.