Vilka är de vanligaste ursprungsbefolkningen i Central-och Sydamerika?

Aztec, Inka och Maya är den vanligaste ursprungsbefolkningen i Central-och Sydamerika. Inkafolket är det ursprungliga folket i Peru. Den Mayans och aztekerna är de första människorna i Mexiko. Den aztekiska grupp ursprungsbefolkning levde jägare-samlare liv börjar 1325 i Mexiko. Aztekerna bosatte huvudstaden Tenochtitlán, som nu är Mexico City. Många ursprungsbefolkningen i Mexiko har några Aztec arv.

Aztekerna domesticerade sådana växter som kakao, vanilj, tomat, majs, tobak, lök, bananer, squash, bönor, liksom många andra. Kakaobönor var uppskattade för att göra choklad och användes så tidigt valuta. Den inhemska Aztekerna handlas kakaobönor för kläder och verktyg. Skulpturen var viktigt att aztekerna och de flesta av sina skulpturer höggs av kalksten. Delar av Mexiko förbli rik på kalksten insättningar i dag. Den Inka imperiet startade 1438 f. Kr. . Inkorna kallades också Tiwantinsuya. Quechua är Inca språk. Den Inca förutspådde säsonger genom noggrann observation av planeter och stjärnor. De var en välutbildad inhemsk stam som ritade komplexa vägar och byggnader med sin skickliga användning av matematik.

Perus ursprungsbefolkning Inka personer polyteister som de trodde på många gudar. Viracocha är Gud som Inkorna tror skapade Inka och Inka folket är känt som "Children of the Sun. " Inkas skapade Adobe bostäder med hjälp av stenar och blandningar av lera och gräs. De odlade majs, potatis, kaffe och korn som quinoa.

Mayan civilisation startade 2600 f. Kr. i Yucatan. Maya-folket spridas över hela Mexiko, Guatemala, Honduras västra och norra Belize. Den Mayans var duktiga keramiker och vävare som också skicklig på clearing mark för handel nätverk. Den Mayans skapat innovativa underjordiska reservoarer regnvatten lagring. The Maya är en av de mest innovativa och nyskapande i alla ursprungsbefolkningar. De byggde imponerande sten strukturer med skulpterade dekorativa detaljer med mycket begränsade verktyg. Den Mayans skapade också avancerad matematik och skriftsystem.

Modern Mayans är fler än sex miljoner människor, vilket gör Maya en av världens största inhemska befolkningen. Många Mayan ursprungsbefolkningar lever i Mexiko som Yucatecs, den Tzotzil, och Tzeltal. Mer än trettio Mayan inhemska grupper som nu lever i Centralamerika och varje grupp har en egen dialekt av mayaspråk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.