Vem var drottning Elizabeth I?

drottning Elizabeth I var en av de stora monarker i England. Hon banade väg för religiösa och sociala reformer i England och gav landet en av de mest blomstrande epoker har någonsin känt. Hon föddes 7 September 1533 och dog den 24 mars 1603.

Även dotter till kung Henry VIII och Anne Boleyn, Elizabeth: s framtid som en prinsessa, än mindre som drottning, var en skakig. Tiderna krävde en son som arvinge till tronen, och Henry letade efter en kvinna som kunde ge honom ett. Elisabet var hans andra dotter. Hans första barn, Maria föddes med Katarina av Aragonien, som han frånskild till förmån för Anne Boleyn. När han hade Boleyn avrättades år 1536 för äktenskapsbrott och förräderi, gifte Henry Jane Seymour, som gav honom hans enda son för att överleva barndom-Edward.

Elisabets liv som en bastard barn var tyst, och Maria drabbades av samma öde. Men när Henrik dog 1547, var Elisabets liv genast mer komplicerat. Hon var inblandad snart i flera tomter för att störta pojken King Edward, men var befriat.

Livet blev mycket svårare när Elizabeth äldre syster, Maria, besteg tronen. Striden mellan katoliker och protestanter rasade fortfarande i England, och pålitlig katolska Maria var djupt misstänksam mot hennes protestantiska syster. Elizabeth satt fängslad i Towern i London för ett tag, men hölls slutligen under vilka uppgick till husarrest i Hatfield.

Mary dog och Elisabet på tronen den 17 november 1558. Som drottning Elizabeth I, mötte hon några små problem i sitt rike. England var fattig, fulla av religiösa strider, och ett lockande mål för närliggande nationer-och Elizabeth hade ingen man. 1558 ansågs detta ett allvarligt handikapp. Även hennes rådgivare och parlamentet ropade på henne att gifta sig, var hon samlat hela sitt liv. under Elizabeth styre fick England välstånd, för drottning Elizabeth finansierade prospekteringen och handel. Hon tog en hårdare linje på katoliker än hon förmodligen ville, eftersom parlamentet tvingade hennes hand i ärendet, men England blev ett fast protestantiskt land och religiösa stridigheter blev lugnade. Hon var en stor beskyddarinna av konst och måleri, drama och litteratur blomstrade under drottning Elizabeth. Hon förde England till renässansen, och innan hon dog, hade den engelska domstolen blivit ett centrum för kultur.

Queen Elizabeth fended av upprepade attacker från Frankrike och Spanien-gamla fiender. Armadan seger mot Spanien år 1588 slutade sina ambitioner mot England i många år. Hennes senare regeringstid gick shoring upp landet politiskt och försvara sin tron inifrån fiender. En av de mest anmärkningsvärda av dessa var Mary, Queen of Scots. Maria hade sin tron i Skottland, men ville Elisabets också, och var åtminstone inblandad i ett antal områden för att ta sin tron. Småningom flydde Maria hennes fiender i Skottland, och Drottning Elizabeth fängsla henne i England. Marias eventuell inblandning i Babingtonsammansvärjningen mot drottning Elizabeth år 1586 gjorde Elizabeth förverkliga sin tron var inte säker så länge Mary levde. Hon hade Mary avrättades år 1587.

Eftersom drottning Elizabeth hade inga barn, var det en rad problem så länge hon levde. Hon bosatte sig slutligen på James, kung av Skottland och Marias son. Han var protestant och närmaste levande manlig släkting. När drottning Elizabeth dog lämnade hon efter ett land som var mycket större än när hon kröntes till drottning. Hennes död innebar slutet för huset Tudor och ledsagas i huset Stuart.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.