Vem var Maria Stuart, drottning av Skottland?

Född en drottning av Skottland, kröntes hon drottning av Frankrike, och dog drottning av Skottland. Mary, Queen of Scots, regerade i en turbulent epok som fått sitt namn från sin berömda kusin, drottning Elizabeth I. Såväl ättlingar till kung Henry VII, deras respektive regerar var oupplösligt sammanflätade.

Maria var född 8 December 1542 till Maria av Guise och kung Jakob V av Skottland. Hon var dotterdotter till Margareta Tudor, kung Henry VIII: s syster, som gifte sig med kung James IV av Skottland. Elizabeth, naturligtvis, var Henry VIII: s dotter. Emellertid gjorde Marias "legitima" status och katolska tro henne den enda möjliga efterträdaren till drottning Maria I, katolska Europa. Det engelska parlamentet hade en annan ta om situationen och heter Elizabeth.

Jakob V dog när Mary var bara en vecka gammal, som ger henne tronföljden i Skottland. The Regent Lords hade ursprungligen kontrakterade Maria för att gifta sig med kung Edward VI av England, men Henry VIII effektivt slutade den ordningen när han var inblandad i mordet på kardinal Beaton. Skottarna Parlamentet godkände då ett äktenskap med Dauphin, och Maria gjorde resan dit med åldern 5. Hon växte upp i det franska hovet och en favorit för hela den kungliga familjen. När drottning Maria I dog, uppmuntrade kung Henry II av Frankrike sin dotter-i-lag att ta på sig vapen England på sin vapensköld. Elisabet var rasande på detta antagande, och liksom sin far, bar agg.

Maria styrde som drottning av Frankrike tillsammans med sin unge make som kung, 1. 559-1. 560. Då dog hennes mor och hennes man dog inom sex månader efter varandra. Med någon officiell plats i domstol utom som änkedrottning, bestämde Maria att åka hem till Skottland, där hon åter skulle bli framstående damen i domstol. Hon välkomnades varmt och imponerade på folket i Skottland med sin kärlek till jakten och hennes målande livslust.

Maria var medveten om hennes dynastiska uppdrag att producera en arvinge, och bosatte sig på Henry Stewart, Lord Darnley . Mary var en lång kvinna för sin tid och med jämna högre Lord Darnley imponerad henne med sin sociala nådegåvor, passiv charm och sympati för höviska nöjen. Det var ett dåligt beslut.

Darnley var en viljestarka narcissist med ett maktbegär. Mary skulle inte ge honom kronan äktenskapliga dock, och hans vrede förmodligen ledde honom att döda sin sekreterare när hon var gravid med hans barn och arvinge. Ett missfall, tänkte han, skulle ha varit till nytta. Hon höll sitt barn, men, men var aldrig lätt runt Darnley igen, och troligen andades ett inledande suck av lättnad när han mördades 1567. Hon var inblandad i denna komplott, och även senare rensas skamfilade det hennes bild.

Även katolska var Maria tolerant för den protestantiska tron och som Elizabeth, inte var intresserad av att ha religiös förföljelse blodig sitt lands händer. Hennes son, i själva verket växte upp en trogen Presbyterian. Mary kämpade för att hålla sitt lands svagt fred med England, Spanien och Frankrike, visste hon inte hade råd med ett krig med någon av dessa nationer.

Efter Darnleys död, gifte sig med Mary James Hepburn, Lord of Bothwell, i ett försök att förena Skottlands käbbel Lords bakom henne. Det var bara en tillfällig lösning. Överhuset uppror på Bothwell nya makt och tvingade Maria att avsäga sig tronen till förmån för sin son James, 1567.

Mary flydde till England, i hopp om en fristad, men Elisabet var försiktig med att hennes kusins vistelse och som en drottning utan arvinge, orolig att Mary kan försöka att vinna den engelska tronen för sig och sin son. Elizabeth hade förmodligen redan beslutat James VI av Skottland skulle bli hennes arvtagare, utan att nämna honom så skulle ha varit katastrofalt för sin politiska ståndpunkt.

Elizabeth Mary hållas under noggrann vakt för de återstående åren av sitt liv, och som Elizabeth år, blev hon mer rädd om säkerheten i sin krona, och mer rädd för Marias medverkan i stämplingar mot henne. Maria var skyldig till konspiration mot hennes kusin? Det beror på vem som analyserar historien. Med all sannolikhet, det värsta hon gjorde var inte att avskräcka tomter, snarare än att aktivt uppmuntra dem. Hon gjorde dock intrig rymningar som aldrig lyckas. Under alla omständigheter var Elizabeth skrämmas av 1586 och beordrade Mary att ställas inför rätta för förräderi.

Den fällande dom var givet på förhand och Mary visste det. Ändå försvarade hon sig med kraft och till och med hennes död den 8 februari 1587 bibehålls hennes oskuld. Hennes avrättning fick henne att bli ihågkommen som en martyr, och hennes liv och ärendet har diskuterats under de gångna 400 eller så åren. En mängd information om Mary är tillgänglig på Internet och i många böcker skrivit om hennes liv. Hennes berättelse och historia kring detta fascinerande ämnen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.