Vem var F. Scott Fitzgerald?

F. Scott Fitzgerald är en amerikansk författare som epitomized förfall och tragedi i den så kallade Jazz Age av 1920-talet i hans verk. Född 1896, var Fitzgerald del av "Lost Generation" som växte upp i det kaos som första världskriget, tillsammans med andra författare som Ernest Hemingway, som var en vän och rival.

Francis Scott Fitzgerald, allmänt känd som "Scott, var född i St Paul, Minnesota, till en relativt välmående irländsk katolsk familj. Han var släkt med "Star Spangled Banner" kompositör, Francis Scott Key, i själva verket tjänade Key som en namne för Fitzgerald. I sin ungdom deltog Fitzgerald tre år vid Princeton University, där hans betyg var medelmåttiga. Han hoppade av för att gå med i armén, men första världskriget slutade snart efter hans värvning, så att han aldrig varit i strid.

Även på hans militära träningsläger, Camp Sheridan, F. Scott Fitzgerald träffat en ung kvinna som skulle tjäna ett djupgående inflytande på hans liv och arbete-Zelda Sayre. Fitzgerald blev omedelbart förälskad i Sayre, en Alabama socialist. De blev snart engagerad, men Sayre avbröt engagemang eftersom hon inte trodde att han skulle få medel för att stödja sin livsstil. När F. Scott Fitzgerald första roman, This Side of Paradise , godtogs av Scribner's förlag gick Zelda att gifta Fitzgerald, och de gifte sig 1920. Deras enda barn, en flicka som heter Scottie, föddes året därpå.

Även F. Scott Fitzgerald inte skriva så många romaner som många av hans samtida, hans verk är vida känd för sina graciösa och eleganta porträtt av Jazz Age eran. Han gör också ofta anspelningar på psykisk sjukdom som har inspirerats av hans hustru, Zelda, som led av schizofreni och var på sjukhus 1932.

F. Scott Fitzgerald mest kända, och otvivelaktigt bäst, roman är The Great Gatsby , en berättelse om en self-made man, Jay Gatsby, som tallar borta en förlorad kärlek, Daisy Buchanan. Även Gatsby har byggt sin förmögenhet och återuppfinna sig själv till förmån för imponerande Daisy, alla hans ansträngningar i slutändan meningslöst. Romanen är en vacker berättelse om hopp och desillusion. "är The Great Gatsby" och många av F. Scott Fitzgerald: s andra böcker ofta lärs ut i skolorna i dag, och är allmänt hyllade som klassiska verk i amerikansk litteratur. Tyvärr under Fitzgerald livstid, var hans arbete allmänt ignoreras, och var sekundära till hans och hans hustrus rykten för partysugna och alkoholister.

Scott och Zelda levde extravagant, och mindre kommersiella framgången för hans romaner kunde inte betala för alla sina avlatsbrev, under andra halvan av 1930-talet, med stöd Fitzgerald sig med att skriva filmer för MGM Studios, som han trodde var under honom. Genom denna punkt hade Zelda varit på sjukhus, och Scott levde med en ny partner, journalist Sheila Graham.

F. Scott Fitzgerald dog av en hjärtattack 1940, vid ung ålder av 44. Hans död, tror många, väcktes av hans ofta drickande-Fitzgerald hade varit alkoholist sedan hans tid vid Princeton. Han lämnade efter ett oavslutat manuskript som kallas "The Last Tycoon" som gavs ut postumt. Zelda Fitzgerald tillbringade resten av sitt liv på ett mentalsjukhus, och dog i en brand 1948.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.