Vem är några kända Female Pirates?

Medan käck manliga pirater har dominerat fiction och skärmar film för åldrar, kvinnliga pirater ofta kvar eller ignoreras. I Age of Sail, från den 15-19-talet hade kvinnor runt om i världen få rättigheter eller möjligheter att undkomma ett liv i äktenskap, barn och hushållsarbete. Även detta nöjde många kvinnor i ålder, hade några samma oemotståndliga längtan efter äventyr, för brott och för frihet från land lagar. Kvinna pirater styrde vatten i hela världen, men i dag ofta glöms bort bredvid sina rikare manliga crewmates.

Anne Bonny och Mary Read var nära vänner och hårda soldater som möttes under ledning av den beryktade Västindien pirat, Calico Jack Rackham. Rapporter om Anne tyder på att hon var prålig, våldsamma och modig, medan några räkenskaper Mary Read tyder på att hon gjorde ett liv i cross-dressing i syfte att föra en militär och pirat karriär.

Även konton variera upptäckte Anne Maria ombord på fartyget, trots Read övertygande manliga förklädnad. De två blev följeslagare, och var de enda två som kämpade medan fartyget sattes på av sjörövaren jägare. Efter deras fartygets fångst 1720, rymde både kvinnor hängande genom att påstå att de var gravida. Mary dog av feber eller förlossning komplikationer under fängelsetiden, men legender föreslå Anne rymt eller var friköpta bort, eftersom inga register finns för hennes frigivning eller utförande.

Grace O'Malley styrde större delen av Irlands västkust mellan 1546-1603, med sina skepp till offer för handlarna i sitt territorialvatten och skatter efterfrågan från dem. Hon förargade den brittiska regeringen genom att ständigt attackera deras fartyg som de desperat försökt etablera herravälde över den irländska sjöfart och handelsvägar. I ett historiskt möte, Grace reste till England och träffade drottning Elizabeth I. Trots språkbarriärer mellan de två starka kvinnor, föreslog rapporter från mötet att kvinnor verkligen gillade varandra och delade en ömsesidig respekt för en kvinnlig kollega i en "mans "jobb. En av de mest kända kvinnliga pirater är Ching Shih, som följde sin man till piratkopiering i Kina kring 1804. När hennes kraftfull man dog, lyckades Ching Shih att få kontroll över sin flotta och genomföra operationer utan honom. Städer i kustnära Kina sades vara så livrädd för Ching Shih skepp att de frivilligt har betalat avgifter för att hålla piraterna borta. 1810 accepterade hon amnesti från den kinesiska regeringen, och tillbringade resten av sitt liv som en framgångsrik aktör på spelhålor. En av de tidigaste och blodigaste kvinnliga pirater i historien, var Jeanne de Clisson ofta kallad Lioness i Bretagne under sin regeringstid i den 14-talet. Efter den orättvisa genomförandet av hennes make, tog Jeanne en flotta av örlogsfartyg som målades svart och hängde med röda segel. I strid med den franske kungen, Philip VI, Jeanne skoningslöst jagas franska regeringen fartyg utför halshuggningar själv lämna några överlevande att bära hennes budskap om hämnd till domstolen. Hon tros ha hjälpt den engelska regeringen mot den franska och så småningom gifte en engelsk adelsman.

Kvinna pirater fick ofta arbeta i det fördolda och skyla sig som män att överleva i världen av piratkopiering. Det är inte känt hur många pirat gärningar verkligen utförts av kvinnliga pirater, men det är troligt att de utgjorde en betydande del av sjömän i Age of Sail. Medan deras gärningar var säkert både blodig och olaglig, är de något mer romantisk än manliga pirater. Oavsett åsikter om piratverksamhet, står det klart att den berömda kvinnliga piraterna hade ett otroligt stort mod och individualitet, då de lämnade relativ säkerhet traditionella kvinnoroller och aktivt sökt ett liv i farlig frihet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.