Vem är Titian?

Titian var en italiensk renässans målare, allmänt anses vara bland de mest fulländade av europeiska konstnärer. Under sin långa livstid, som sträckte sig nästan 100 år, fram Titian en omfattande samling av verk präglas av komplexa teman, fantastiska användning av färg, och åstadkommit färdigheter målning. Många konsthistoriker har noterat att hans arbete mognat och förändrats radikalt under loppet av sin livstid, kanske för att när han dog, han hade målat i cirka 80 år. Den exakta födelsedatum Tizian är ett omtvistat ämne, eftersom han ofta vilseledande kommentarer om sin ålder och födelsedag. Det har uppskattats till ca 1490, och eventuellt tidigare. Han föddes Tiziano Vecelli i Cadore, en liten italiensk by som senare införlivades hans smeknamn, Da Cadore, som betyder "av Cadore. " Vid en relativt ung ålder, Titian skickades till Venedig för att studera med en målare, tillsammans med sin bror . Den unge målaren visade snart otrolig skicklighet, och han snabbt fann sig själv i uppdrag att skapa målningar, fresker, och triptychs för altaren. En triptyk är ett konstverk som är uppdelad i tre sektioner eller paneler, och en av Tizian tidigaste provisioner var faktiskt var en fresk triptyk för staden Padua. Till skillnad från många andra renässansens konstnärer, fokuserade Titian på målning, och han verkade inte plaska i tryck att göra, etsning och andra konstnärliga uttrycksformer. Hans frodiga, kan detaljerade målningar ses på museer över hela världen, och på plats i samband med fresker.

Titian blev hyllad under sin livstid, och han ansågs allmänt som en mästare på målning. Hans berömmelse kvittad tydligen flera kommissioner och beskyddare, trots att han påstods lite snål med det. Samtid beskrivs Titian som något girig och självisk, och han hade flera kända rivalitet med andra artister, däribland Tintoretto, som mycket kortfattat tränade med Tizian innan det visade sig i hans verkstad.

Bland italienska renässansens konstnärer, är Titian betraktas som en av de finaste, och han hade en långvarig effekt. Hans användning av lager av färg för att skapa subtila skuggning och briljant upplyst verk kopierades ofta, och hans favoritfärg, en rik rödbrun, senare fick namnet efter honom. Titian porträtt beundrades ofta för sin känslighet och unika perspektiv, och hans verk ofta omtolkas klassiska allegorier på innovativa sätt. Titian arbete visar att man behärskar dynamisk, energisk målning och kommandon uppmärksamhet hos tittaren på ett verkligt olika sätt, vare sig pjäsen är en tidig Tizian eller en av hans senare, mer dystra verk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.