Vem är Tamara och Irina Press?

Tamara och Irina Press var ukrainsk friidrottare som tävlade under 1960 och Olympiska spelen 1964. De var mitt i en skandal som i slutändan resulterade i obligatorisk kön kontroll för de olympiska spelen.

födda Tamara och Irina Press i Charkiv, Ukraina, 1937 och 1939. De var en del av de rigorösa och dynamiska OS-trupp att Sovjetunionen satts samman för att dominera de olympiska spelen, som en del i en modell för att bekämpa det kalla kriget med Förenta staterna i icke-militära arenor.

The Press Sisters, som Tamara och Irina Press var kända, dominerade Track and Field tävlingar på 1960 olympiska spelen i Rom, och 1964 års OS i Tokyo. Tamara Natanovna Tryck vann guld i Kula både under 1960 och Olympiska spelen 1964, och vann en silvermedalj i Diskus i Olympiska spelen 1960 och guld i diskus 1964. Irina Natanovna Tryck vann guld i 80 meter häck under 1960-spelen, och guld i femkamp 1964 års spel.

Tillsammans Tamara och Irina Press vann fem Friidrott guldmedaljer för den sovjetiska unionen, och som 26 skilda världsrekord. Tamara krossade absolut världsrekord under OS, bryta det nuvarande rekordet med två hela fötter. Irina matchade världsrekordet under samma spel i 80m häck. Både Tamara och Irina Press hade något maskulin physiques, vilket lett till mycket spekulation på den tiden. Det var ett enormt bakslag i väst till rad segrar i östblocket under 1960-talet, och en hel del att centreras kring kön hos konkurrenterna. Journalister som ofta Tamara och Irina Press nedsättande eftersom Press Brothers, och det var spekulerats ofta att de faktiskt var män, eller åtminstone fick stora doser av hormoner.

1966 EM infört obligatoriska tester av kromosomer för att bestämma vilket kön de konkurrenter, även om metoden inte var helt tillförlitlig. Tamara och Irina Press drogs omedelbart från EM av Sovjetunionen, utlåning mycket bränsle till spekulationer om att de faktiskt var män tävlar som män. Både Tamara och Irina Press försvunnit ur allmänhetens ögon på denna punkt, med den officiella linjen är att de hade återvänt hem för att ta hand om sina sjuka mor. Irina Press avled 2004, och Tamara Press överlever henne. Tamara är utbildad civilingenjör, och har skrivit utförligt både bygg-, och på sport. Hon har en hederstitel i världen av ryska sport, liksom Irina innan hon gick bort.

Tamara och Irina Press aldrig hade sina testat kromosomer, och spekulation sedan bleknat bort, även om det fortfarande de som alltid tror att de var män som tävlar som kvinnor, eller kvinnor som hade hormoninjektioner. Den olympiska kommitté sköt aldrig frågan dock, och deras register och medaljer kvar tjänsteman.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.