Vem är Sir Winston Churchill?

Sir Winston Leonard Spencer Churchill (1874-1965) anses allmänt ha varit en av de viktigaste ledarna i moderna världshistorien.

Born 30 November 1874, Sir Winston Churchill var en del av en aristokratisk familj härstammade från John Churchill, den första hertigen av Marlborough. Som ung man hade Sir Winston Churchill planeras på en karriär inom det militära. Han deltog i den prestigefyllda Royal Military Academy Sandhurst och tjänat sitt land i Indien, Kuba och Sydafrika.

Även Sir Winston Churchill fick en rad utmärkelser för sin militärtjänst, han bestämde sig snart sin sanna passion var politik. Trots lider av ett tal hinder, Churchill var en lysande talare och en karismatisk ledare. Han innehade flera viktiga positioner under sin tidiga politiska karriär, bland annat ordförande i Board of Trade, minister för ammunition, statssekreterare för kriget, inrikesminister, First Lord of the Admiralty, statssekreterare för luft, och finansministern.

Sir Winston Churchill blev premiärminister i Storbritannien 1940. Han spelade en viktig roll i att leda sitt land om andra världskriget och är allmänt krediteras med att hjälpa återupprätta världens förtroende för demokratin under denna svåra tid. Hans goda relation med USA: s president Franklin D. Roosevelt bidrog också till att trygga vitala mat, ammunition och olja genom att låta sitt folk att dra nytta av Nordatlanten farleder.

Bortsett från hans politiska bedrifter, Sir Winston Churchill var en produktiv författare och en allmänt respekterad historiker. År 1953 tilldelades han Nobelpriset i litteratur för sina böcker på engelska och världshistorien. A History of the English-Speaking Peoples , är en fyra volymer som täcker perioden mellan Caesars invasion av Storbritannien och i början av första världskriget, ett av hans mest uppmärksammade projekt.

Efter sin pensionering som premiärminister 1955, började Sir Winston Churchill hälsa att minska. Hans livslånga kamp med depression blev svårare att hantera och han led ett antal små streck som kraftigt försämrad hans rörlighet. Men han finna någon tröst i att resa med sina många vänner.

Sir Winston Churchill avled den 24 januari 1965 vid en ålder av 90. Drottningen beordrade att Churchill ges en statsbegravning, trots att denna ära är vanligtvis reserverad för medlemmar av den kungliga familjen. Churchill begravdes senare i hans familjs tomt i St Martin's Church, Bladon.

Även Sir Winston Churchill röstades största britten i 2002 BBC Poll of the 100 Greatest Britons, bör det noteras att hans framgångar har erkänt i hela världen . Han utsågs till hedersmedborgare i USA av president John F. Kennedy 1963. Frankrike, Belgien, Egypten, Libyen, Nepal, Danmark, Luxemburg, Spanien och Norge lade fram olika medaljer och utmärkelser till honom också. Dessutom finns det ett antal skolor och offentliga byggnader i USA och Kanada som nämns i hans ära.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.