Vem är Seneca?

Lucius Annaeus Seneca var en romersk filosof och dramatiker av Silver Age of Latinsk litteratur. Han tjänstgjorde som informator åt kejsar Nero och senare blev hans rådgivare. Senecas filosofiska verk av den stoiska skolan, betonar vikten av orsak, inlärning, enkel livsstil, och lugnt accepterande av lidande och död. är inte tillräckligt kända av Seneca tidiga liv. Han var son till retoriker Lucius Annaeus Seneca, känd som Seneca d. ä. . Seneca den yngre föddes någon gång kring 4 f. Kr. och har bott i Rom sedan tidig barndom. Hans familj var från Corduba i moderna Spanien.

Seneca började studera stoiska filosofin i sin ungdom under lärarna Attalos och Sotion. Han tillbringade en tid i Egypten med sin faster, som återvänder till Rom i 31 CE, där han kämpat för att bli domare. Seneca krockade med kejsaren Caligula och senare med Messalina, kejsar Claudius hustru, som beställde sin exil till Korsika i 41. Filosofen tillbringade sin tid i exil att studera och skriva.

Seneca återvände till Rom 49 på begäran av Claudius "nya hustru Agrippina, som behöll filosof som handledare för hennes son Nero. När Claudius dog 54 och Nero blev ny kejsare, agerade Seneca som sin rådgivare tillsammans med Praetorianprefekt Burrus. Under årens lopp kom Neros rådgivare för att få mindre inflytande över honom, och Seneca gick i pension 63, efter Burrus död, och åtog sig att intellektuellt liv.

Nero beordrade Seneca att begå självmord i 65 på misstankar om att han hade varit inblandad i en komplott mot kejsarens liv. Efter öppnandet sina ådror och förgiftning själv misslyckades, Seneca upp ett varmt bad för att göra hans blod rinna ut snabbare och asphyxiated på ångan.

Senecas filosofiska verk är klassiska exempel på stoiska tankar. Han skrev också tragedier, som lästes allmänt och vördade i det medeltida Europa och blev en inflytandet från sådana dramatiker som Jean Racine och William Shakespeare. Seneca skrev också en satir om Klaudius och sju volymer arbete meteorologi.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.