Vem är Salome?

Salome var en judisk prinsessa kring sekelskiftet det första århundradet. Hon verkar i Nya testamentet i Matteus 14:6-8 och Mark 6:22, även om hon inte har något namn. I Bibeln, liksom i de flesta forskningslitteratur av tiden är hon kallad dotter Herodias .

Herodias upprörda Salome mor och alienerade många av hennes undersåtar genom skilsmässa Salome's far, Herodes II, och gifta sig med hans bror Herodes Antipas, Tetrarchans i Galileen. En sådan åtgärd var förbjudet enligt judisk äktenskapslag i tiden och anses av vissa uppgå till incest. Enligt evangelierna, John the Baptist var en av Herodias 'mest högljudda kritiker. Herodias övertalade därför Salome att dansa förföriskt för Antipas och fråga efter chefen John the Baptist som belöning.

Berättelsen om flickan som kunde dansa compellingly nog att genomföra en avrättning som hennes belöning har slagit fantasin många konstnärer och författare genom åren. Många har också använt skönlitteratur för att spekulera om Salome verkliga motiv, som hon verkar i Bibeln som inget mer än en bricka i hennes mors system. I Massenets 1881 Opera, Herodiade , är baserad på en novell av Gustave Flaubert, Salome porträtteras som en oskyldig anhängare av John the Baptist som begår självmord efter hans död. I hans franska spela Salome av 1891, attribut Oscar Wilde Salome begäran om att hennes ensidiga lust för John the Baptist.

Salome's dance har också fått omfattande behandling i konst, från målningar av Tizian, Moreau, och Klimt, bland annat den berömda dansen scenen i Strauss opera Salome , baserat på Wilde's play. Salome sägs ha vunnit hennes far-in-law hjärta med Dance of the Seven Veils , där hon bar syv slöjor som togs bort en efter en under dansen. Tom Robbin roman Skinny legs and All använder också Dance of the Seven slöjor som ett tema och innehåller en minnesvärd dans scen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.