Vem är Sacco och Vanzetti?

Sacco och Vanzetti var två italienska män som ställdes inför rätta och dömdes år 1921 för en dubbel mord som ägde rum 1920. Senare uppgifter tyder på att männen faktiskt var falskt anklagade, och fallet rönte stor uppmärksamhet på 1920-talet. Tyvärr avrättades de båda männen innan de kan undantas, trots omfattande offentliga protester. Den Sacco och Vanzetti fall var historiskt viktiga i USA för ett antal skäl, och det fortsätter att vara föremål för omfattande diskussioner och hänvisas till i dag.

Ferdinando Nicola Sacco och Bartolomeo Vanzetti var både arbetare, och de var inblandade i den anarkistiska samhället på 1920-talet. Kritiker av ärendet har föreslagit att männen inramade förmodligen på grund av deras förening med framstående italienska anarkister i tid. På 1920-talet oroade många amerikaner över italienska anarkister och hotet om bombningar och andra våldshandlingar, och den rädslan användes till stor fördel av åklagaren i Sacco och Vanzetti rättegång, juryn bara diskuterat i tre timmar, trots att faktum att bevisen var långt ifrån perfekt. att brottet de två män åtalades för var ett väpnat rån som blev dålig. Den 15 april 1920, var två anställda vid Slater-Morrill Shoe Company reser med runt $ 17,000 US-dollar i södra Braintree, Massachusetts. De två männen avbröts av väpnade rånare utefter vägen, rånarna sköt dem, stal kontanter och flydde tillsammans med tre andra män i en bil som tros ha blivit stulna. De två offren för attentatet dog senare, och vittnen uppgav att rånarna var italienska, Sacco och Vanzetti hade oturen att falla i en polisiär fälla som de inblandade i brottet.

dömdes de båda männen för mordet år 1921, efter Vanzetti ställdes inför rätta och dömdes för rånet 1920. Genom rättegången talade många prominenta amerikaner reda på vad de såg som en frameup, och när juryn gav utslag skyldig, upplopp och demonstrationer för saken hölls över hela världen. Efter en rad misslyckats överklaganden, avrättades männen genom elstötar 1927, stora offentliga protester också åtföljas deras genomförande.

Legal historiker allmänt anser att rättssystemet inte Sacco och Vanzetti, och att ärendet illustrerade fördomar mot medlemmar av den anarkistiska samhället. För anarkistiska historiker är Sacco och Vanzetti fall mycket viktigt historiskt, eftersom många vanliga amerikaner reagerade med misstro i målet och dess resultat, vilket tyder på att den anarkistiska saken kan ha medlidande med överraskande platser under 1920. Fallet fortsätter att utforska och rehashed i filmer och böcker, av vilka många framstående historiker, författare och filmskapare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.