Vem är Rättfärdig bland nationerna?

Rättfärdig bland folken är människor över hela världen som har erkänts av staten Israel för deras bidrag till det judiska folket under Förintelsen. Över 22. 000 personer har äras som Rättfärdig bland folken, och nya fall för minnet regelbundet övervägas. Alla hedrade de är noterade på en minnessten vid Mount of Remembrance i Jerusalem, kan besökare på webbplatsen också vandra genom en trädgård och se många historiska föremål med anknytning till Förintelsen. är här utmärkelsen administreras av Yad Vashem, den myndighet som ansvarar för att bevara minnet av förintelsen i Israel. Yad Vashem grundades 1953, med Rättfärdig bland folken tilldelning först utfärdades 1963. Sedan dess, i 44 nationer människor har äras som Rättfärdig bland folken, med några priser är postum. Organisationen frågor här priset för att hedra personer som var villiga att säga ifrån när andra var tysta och att vidta åtgärder när många människor fortfarande förlamad.

För att bli erkänd som en av Rättfärdig bland folken, måste någon vara en hedning, och han eller hon måste ha ett mål som står upp till prövning av en kommitté under ledning av en justitierådet. Kommittén anser att de åtgärder som någon åtog risknivån och offer är delaktig, och motiven för dessa åtgärder. Kommitténs ledamöter ser också till att stödja dokumentation och vittnesmål att pröva ärenden inför dessa.

Om kommittén grader ovanligt höga hjältemod och humanism ställdes ut, de tilldelar individen en medalj med hans eller hennes namn Förutom en plats på berget of Remembrance. Den Rättfärdig bland folken finns också listade på flera andra platser, med många judiska organisationer hålla listor över deras rättfärdiga från sina egna länder. Polen har den mest honorees, med över 6000 Righteous.

Folket upp på listan över de Rättfärdig bland nationerna är otroligt skiftande. De var unga och gamla vid tidpunkten för deras handlingar, rika och fattiga, religiös och ateist, manliga och kvinnliga. Personer på listan kommer från alla samhällsklasser och utbildningsnivå, men de alla har gemensamt drag för att vara extremt modig och villig att utmana status quo att rätta till en situation som de uppfattar som fel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.