Vem är Puck?

Puck är en busig karaktär tomte på engelska folkloren som har inspirerat ett antal siffror, inklusive anda med samma namn i Shakespeares En midsommarnattsdröm . Pucken är så nära förknippad med ondska och lättroad personligheter att termen "ODYGDIG" används ibland för att beskriva någon med en oberoende strimma och en kärlek till practical jokes.

Berättelser om lättroad sprites och sprit är gemensamma för många av världens religioner, och någon form av Puck har förmodligen funnits i folklore på de brittiska öarna under århundraden. Denna siffra är också ibland kallas Hob eller Will-o-the-Wisp, och i En midsommarnattsdröm , han går med "Robin Goodfellow. " Dessa variabelnamn reflektera Puck sina ständigt metamorphosing personlighet.

Även Shakespeare skildrar Puck som en enda, tydlig person, termen "puck" användes för att beskriva något slags ofog som älskar natur anda. Dessa sprit verkade förmodligen i alla möjliga former för att förvirra människor och spela spratt på dem. Exempelvis kan en verkar förlorade vägfarande, med ljus och underliga ljud för att vägleda dem ännu mer vilse.

Puck också förment älskar att spela upptåg runt gården, vilket husdjur att bli rastlös och göra saker som souring mjölken och förstörs äggen. Historiskt används vissa människor olika charm och symboler ward Puck bort, om hans upptåg som olägenheter som potentiellt skulle kunna vara ganska skadligt. Förstöra mjölk, till exempel, kan orsaka en jordbrukare att förlora en dag värde av arbete eller mer, vilket kan vara ett problem för en jordbrukare beroende på mejeriprodukter att försörja sig.

Puck varierande beskrivs som träd ande, en art ande, eller en poltergeist. Förmodligen uppstod legender om Puck i ett försök att förklara märkliga händelser och evenemang som tycktes trotsa rationell och logisk förklaring, mycket som poltergeists och spöken används idag. Inte är en gud, skulle Puck inte ha dyrkat, men folk förmodligen betygade sin aktning för honom ändå, för att undvika att bli pranked eller besväras av honom.

Tack till Shakespeare, Puck är en välkänd mytologisk figur, och som ett resultat, är han ofta refereras i popkulturen, fantasy-romaner, och så vidare. Puck framträder ofta i retellings av brittiska mytologi i synnerhet, och vissa författare har även gjort honom till en komplex och väl utvecklad karaktär med tydliga mål och tankar utöver grundläggande uppviglande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.