Vem är Nathaniel Hawthorne?

Nathaniel Hawthorne var en 19th century amerikansk författare av romaner och noveller. Han var den viktigaste siffran av Anti-transcendentalist rörelse, som protesterade mot den påstådda transcendentalisterna som Henry David Thoreau, att människan är i sig bra. Hawthorne arbete ofta handlar om idén att synden är inneboende i människan och oundviklig. Han gör ofta använder allegori, och många av hans berättelser kan läsas som att ha en moralisk lektion-ofta att ingen kan undkomma sitt syndiga natur och att alla borde därför praxis tolerans.

föddes Nathaniel Hawthorne i Salem, Massachusetts den 4 juli 1804. Hans förfader, John Hathorne, ordförande i Salem trolldom försök och var den enda domare som inte senare ångra sina handlingar. Det har spekulerats i att skuld över detta faktum har föranlett dystra filosofi i stora delar av Nathaniel Hawthorne's writing. Han kanske också har lagt till w för att hans efternamn för att distansera sig från sin släkting. Nathaniel Hawthorne förlorade sin far, som också heter Nathaniel, mot gula febern vid fyra års ålder. utbildades Nathaniel Hawthorne på Bowdoin College, där han blev livslång vän med poeten Henry Wadsworth Longfellow och framtida president i USA Franklin Pierce. Hawthorne ägnat mycket av sin tid att skriva och publicerade sin första bok med noveller, Twice-Told Tales , 1837. Denna volym innehåller många av hans mest kända berättelser, bland annat "Dr Heidegger's experiment" och "Ministerns svart slöja. " P

Hawthorne förlovade sig till målare Sophia Peabody 1838, och paret gick en transcendentalist utopiskt samhälle kallas Brook Farm 1841. Däremot har Hawthorne åtnjuter inte den erfarenhet och de lämnade gemenskapen samma år. År 1842 gifte de sig och flyttade till Gamla Manse, ett hem i Concord, Massachusetts byggdes av fadern transcendentalist författaren Ralph Waldo Emerson. Under de tre år som paret tillbringade i Gamla Manse arbetade Hawthorne på hans andra bok med noveller, Mossor från en gammal Manse (1846). År 1847 flyttade Hawthorne och hans hustru till ett annat hem i Concord, kallad Wayside.

Hawthorne fick en tjänst vid Salem Custom House 1846, men förlorade sitt jobb på grund av hans politiska tillhörighet bara två år senare, när Whig Party fick kontroll över ordförandeskapet. Lyckligtvis gynnats hans författarskap, och hans mest kända roman, The Scarlet Letter , publicerades 1850. House of the Seven Gables publicerades nästa år, och Blithedale Romance dök upp i 1852.

1853, Franklin Pierce svors in som president i USA, och Hawthorne, som hade skrivit Pierce kampanj biografi, var anställd en gång, denna gång som USA konsul i Liverpool. När hans tjänst upphörde 1857, reste Hawthorne Europa med hustru och tre barn. 1860 återvände de till vägkanten, och Hawthorne publicerade hans sista roman, The Marble Faun , samma år. Hawthorne hälsa började på snabb tillbakagång av okänd anledning, och han dog den 19 maj, 1864 i New Hampshire, där han reser med Franklin Pierce. Nathaniel Hawthorne är begravd i Sleepy Hollow Cemetery i Concord.

Nathaniel Hawthorne berättelser har ofta anthologized sedan hans död och är bland de märlor av 19th century skräck fiktion. The Scarlet Letter , en av de första amerikanska gotiska romaner, har varit omåttligt populära sedan har offentliggjorts och var anpassad för film flera gånger, först 1917 och nu senast i 1995 års film från Demi Moore. Hawthorne är också känd för att vara den första författare att experimentera med alternativa historia i fiktion. Hawthorne inspirerat andra författare, däribland Herman Melville, och har en välförtjänt plats i den amerikanska litterära kanon.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.