Vem är Jean-Bertrand Aristide?

Jean-Bertrand Aristide var Haiti första demokratiskt valda president, och helt säkert en av de mest kontroversiella ledare. Född 15 juli 1953 i Douyon, Haiti, blev föräldralös han vid tidig ålder och växte upp i vården av Salesian Order, ett beslut av den romersk-katolska kyrkan. Han fick en utmärkt utbildning, gå trångsynta skolor, då seminariet. Han var skolad i Israel, Storbritannien, Kanada och Egypten, och tog en doktorsexamen i psykologi vid University of Montreal. Jean-Bertrand Aristide är känd som en skicklig talare, flytande på åtta språk, inklusive hans modersmål kreol, portugisiska, tyska, italienska, engelska, franska, spanska och hebreiska.

Jean-Bertrand Aristide fick sin ordination från den romersk-katolska kyrkan 1982, och blev snabbt en populär religiös ledare i Haiti. När han predikade började ta en mer politisk böjd, ströks han från Salesian ordning. Han blev känd som en radikal populistiskt, på stora strider med Haiti nuvarande diktatur. Aristide rasade regelbundet offentligt mot Francois (Papa Doc) och Jean-Paul (Baby Doc) Duvalier, far-son diktatorer som hade brutalt förtryckt hans kolleger haitier.

By 1986, föranledd av offentliga protester, flydde Duvaliers landet, och militären tog makten i Haiti. Jean-Bertrand Aristide fortsatte sitt välgörenhetsarbete med Haitis fattiga genom att upprätta en halvvägs hus för barn samt en hälsoklinik. Lokala och internationella påtryckningar ledde till de första demokratiska valen 1990, och Aristide beslutat att anslå de försenade i loppet. Trots att hans Lavalas ( "Avalanche") part inte lyckats ta en betydande hålla i parlamentet, vann Aristide lite mer än 67% av rösterna och valdes till president.

Hans seger skulle bli kortlivat från september 1991, Jean-Bertrand Aristide avsattes genom en militärkupp ledd av general Raoul Cédras och förvisades ur landet. Därefter sattes ett handelsembargo om Haiti på plats av USA och FN i protest mot militärjuntan, som nu har kontroll över landet. Detta inledde en process av förhandlingar med dåvarande amerikanska presidenten Bill Clinton och Cédras att återinsätta Aristide på sitt kontor, men Cédras vägrade att gå med på villkoren. I en styrkedemonstration Clinton heter "återställa demokratin", som omfattade 23. 000 amerikanska trupper sändes till Haiti, Cédras enades om att tillåta Aristide att avtjäna sista året av hans period 1994.

På grund av en lag som presidenter inte kunde tjäna på varandra följande mandatperioder, var Aristide inte tillåtet att köra om en annan term. År 1995 lämnade han prästerskapet och gifte Mildren Trouillot. Han förblev en politisk aktivist och humanitära fram till 2000, då han omvaldes till president, bland protest valfusk. 2004, efter ett hårt ansatta ordförandeskap fulla av politiska protester, utbredd fattigdom och tryck av ytterligare militärkupper, avsattes Aristide ännu en gång och flydde till Johannesburg, Sydafrika.

Jean-Bertrand Aristide fortfarande sång från Sydafrika om situationen för de haitiska folket, och hans önskan att återvända till leda dem igen. Han har skrivit flera böcker i ämnet, inklusive Eyes of the Heart: Söker en bana för de fattiga i globaliseringens tidevarv , i socknen of the Poor: skrifter från Haiti , värdighet och Aristide: An Autobiography .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.