Vem är Hans Christian Andersen?

Hans Christian Andersen var dansk författare till många av världens mest älskade sagor, inklusive "Prinsessan på ärten", "Kejsarens nya kläder" och "The Little Mermaid. " Andersen skrev även romaner, skådespel, reseskildringar och poesi, även om de inte är lika välkända. Medan några av Andersens Fairy Tales är baserade på faktiska folksagor, många av dem är hans egna skapelser. Andersens födelsedag, den 2 april, har blivit International Children's Book dag för att hedra hans bidrag till genren.

Hans Christian Andersen föddes i 1805 i Odense, Danmark. Han var en mycket kreativ barn som utvecklade en kärlek till litteratur vid ung ålder. Han var särskilt intresserad av teater, och arbetet med Shakespeare framför allt, och han konstruerade en detaljerad leksak teater och dockor med vilken han iscensatte sin favorit låtar. När Hans Christian Anderson var 11 år gammal, hans far dog och han var tvungen att tjäna sitt behålla. Han arbetade som lärling till en vävare, då en skräddare, och senare tog ett jobb i en cigarrett fabrik där hans medarbetare ständigt trakasserade honom. 1819 flyttade Andersen till Köpenhamn hoppas att få arbete som skådespelare. I Köpenhamn, upptogs Andersen Danska Kungliga Teatern, men avskedades när hans röst brast. Efter råd från en kollega skådespelare, började Andersen att ägna sig åt litteraturen. Hans första berättelse, spöket Palnatoke grav publicerades 1822.

kungen av Danmark, Fredrik VI, träffade Andersen kring detta och beslutade att betala för sin skolgång. Andersen gick gymnasium i Slagelse och Helsingör i ungefär fem år, men hans dyslexi gjorde erfarenheten svårt och traumatiskt. Under en tid bodde han med sin skollärare, som fysiskt misshandlade honom. Dessutom var Andersen äldre än de flesta av sina klasskamrater och hade svårt att montera i. Denna erfarenhet kan ha påverkat hans berättelse "Den fula ankungen", där en bebis svan levande bland ungar är landsförvisad för sin fulhet, att bara växa upp och bli mycket skönare än någon av de änder som retade den.

Andersen började berömmelse som författare år 1829 med sin berättelse, "En färd till fots från Holmens kanal till East Point of Amager. "År 1833 fick han ett stipendium av kung Fredrik VI att resa och började att turnera i Europa, som invandrat i Rom 1834. Nästa år publicerade Andersen sin första roman, Improvisatore , liksom hans första volymen av Fairy Tales . Han publicerade två tillskott till Fairy Tales i de följande två åren, men de var inte populärt i början. emellertid hans romaner och reseskildringar var allmänt hyllad.

Andersen skrev några teater verk på 1840-talet, men med föga framgång. Det var vid denna tid, att hans Fairy Tales började ta fart, och han fortsatte att producera ytterligare samlingar av berättelserna till strax före sin död. Hans senaste roman, Att vara eller inte vara publicerades år 1857 efter ett 20 år långt uppehåll från genre.

1872 , Andersen skadade själv faller ur sängen, och hans hälsa aldrig återhämtat sig. Han dog fredligt den 4 augusti 1875. Andersens arbete, liksom folksagor som inspirerade honom, ofta mörka och känslomässigt gripande övertoner och kan njuta av såväl vuxna som barn. Hans sagor har varit föremål för otaliga böcker, pjäser, filmer och tecknade filmer och har inspirerat många andra författare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.