Vem är Hadrian?

Hadrianus var kejsare i Rom 117-138 CE. Han är kanske mest känd för byggandet av en ringmur i Storbritannien som kallas Hadrian's Wall; väggen utsågs till ett världsarv av FN 1987. Hadrian har många andra talanger till sitt namn, men ledande personer att klassificera honom bland de "Fem goda kejsarna" i Rom.

Hadrian's fullständiga namn är Publius Aelius Traianus Hadrianus, och han föddes år 76 e. Kr. Det råder viss oenighet om platsen för hans födelse, och de flesta historiker överens om att han var född i Hispania, numera känd som Spanien, medan Hadrianus själv hävdade att han var född i Rom. Hadrian's insisterande på romerska födelsen kan ha varit mer relaterade till hans önskan att framstå som Roman som möjligt, dock så många romare diskriminerade personer födda på avlägsna sig långt upp i imperiet. Han efterträdde tron som ett resultat av en dödsbädd begäran från den tidigare kejsaren Trajanus. Historiker tror att Hadrianus kan vara skyldig till hans testamente att Trajanus hustru, som påstods förtjust i Hadrianus, och det är säkert möjligt att hon beredde vägen till tronen. Som en linjal, Hadrian visade sig vara relativt lugn, med en defensiv strategi för att ta hand om det romerska imperiet, snarare än en offensiv en, och perioden av romerska historien, som han ansvarade präglas av en märklig blomstring i konst och en allmän känsla av frid.

Hadrianus var säkerligen bland de bäst utbildade och mest odlade av de romerska kejsarna, och han var en stor beskyddare av konst, särskilt arkitektur. Hans starka intresse för den grekiska kulturen manifesteras i en förkärlek för klassisk statyer och arkitektur, och han övervakade byggandet av ett sortiment byggnaderna, inklusive Pantheon i Rom och flera tempel. Han tillbringade också mycket tid resande under hans tid som kejsare, spendera mer tid utanför Rom än i det.

Även Hadrianus hade en gemål, Vibia Sabina , paret hade inga barn, och historiska berättelser tyder på att deras relation var ganska stormigt. Hadrianus föredrog sällskap av en manlig kamrat, Antinoos, som drunknade under mystiska omständigheter på Nilen år 130 e. Kr. Slutändan, fast Hadrianus om Antonius Pius som en efterföljare, efter Aelius Caeser, hans första val, dog. Antonius Pius var också känd för att vara en relativt fredlig härskare med stor lojalitet till Hadrianus, som han fick öknamnet "Pius" innebär.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.