Vem är Florence Nightingale?

Florence Nightingale var en viktoriansk kvinna som är kanske mest ihågkommen för sina bidrag till området omvårdnad. Förutom att vara en pionjär inom vård området bidrog denna märkliga kvinna också till vinster för kvinnors rättigheter rörelse, och hon var en skicklig författare och matematiker. Många människor som är bekant med henne i samband med omsorg är förvånad över att hon var en mycket begåvad statistiker.

Nightingale föddes 1820 i högreståndshem föräldrar. Hon döptes till Florens, Italien, staden där hon föddes, hennes syster Parthenope utsågs också till Medelhavet. Florence Nightingale hade en mycket lycklig födelse, eftersom förutom att vara välbärgade, var hennes föräldrar också ättlingar till medkännande reformatorer, däribland medlemmar av avskaffandet rörelsen. Nightingale föräldrar uppmuntrade henne att söka en utbildning, med sin far i egenskap av hennes lärare innan han henne till James Joseph Sylvester, en välkänd matematiker av tiden.

År 1837, Florence Nightingale upplevt vad hon tyckte var en uppmaning från Gud, och 1845, hade hon blivit fast besluten att gå in nursing. Hennes föräldrar var bestörta, och försökte avråda henne från att utbilda sig till sjuksköterska, men hon overrode dem, känslan av att samtalet var alltför stark för att ignoreras. Av 1853, var hon en ammande superintendent på ett privat sjukhus i London.

Vid utbrottet av Krimkriget, bildade Florence Nightingale ett team med sjuksköterskor och insisterade på att resa till fronten för att arbeta i fältsjukhus. På 1800-talet var den här sortens saker oerhörd, och militära tjänstemän överens endast motvilligt. Florence Nightingale visade sig vara en outtröttlig sjuksköterska på framsidan, tjäna smeknamnet "Damen med lampan" med hänvisning till hennes benägenhet att ströva omkring på avdelningarna efter mörkrets inbrott med en lampa för att kontrollera hennes patienter. Hon agiterade också för viktiga reformer för att förbättra villkoren på fältsjukhus, och ofta äran av att vara en av de första personer att avsevärt förbättra sjukvård för skadade soldater. När hon kom tillbaka till London, fortsatte Florence Nightingale sin karriär som sjuksköterska, reformer och författare, lobbying särskilt svårt för de fattiga medborgare i London. Hon inledde ett antal folkhälsokampanjer, grundade en sjuksköterskeskola som fortfarande existerar i dag, och främjas bättre sanitet i brittiska sjukhus, bland många andra saker. Hon hyllades för sina insatser 1883 av Drottning Victoria med en kungörelse från Röda Korset, och återigen 1907 av kung Edward VII med Order of Merit.

Den karriär som Florence Nightingale skulle ha varit betydande i alla era, men det är särskilt anmärkningsvärt när man betänker det faktum att den viktorianska eran var en svår tid för professionell kvinnor, och näktergal möter stort motstånd från det medicinska samfundet på grund av hennes kön. Hon hade också att brottas med kronisk sjukdom, som är sängliggande under de senare åren av sitt liv, och slutligen dör vid 90 år i sömnen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.