Vem är Federico Garcia Lorca?

Federico Garcia Lorca är en välkänd spansk poet och dramatiker som levde 1895 till 1936. Han föddes i en rik familj i en liten stad, Fuente Vaqueros, i Grenada, och blev en passion för det kreativa konst från unga år. Hans första bok, en samling prosa bitar kallas Impresiones y Paisajes , publicerades när Federico Garcia Lorca var endast 20 år gammal.

Året därpå flyttade Federico Garcia Lorca i Madrid och blev djupt involverad med den surrealistiska konsten rörelsen. Han blev vän med konstnären Salvador Dali och filmaren Luis Bu? Uel, under åren, historiker har spekulerat att Lorca och Dali var älskare under en tid. under 1920-talet publicerades Federico Garcia Lorca tre rosade böcker om poesi och en lyckad lek. Hans verk blev hyllad för sin surrealistiska bildspråk och skönhet. En av hans mest kända dikter, Romance Sonambulo, "skrevs under denna period. Även Federico Garcia Lorca skrev på spanska, har hans verk sedan dess översatts till många olika språk.

Från 1929 till 1930, reste Federico Garcia Lorca till New York City för att undkomma romantiska problem i sitt privatliv. Där studerade han vid Columbia University och skrev en poesibok, Poeta en Nueva York , som huvudsakligen handlar om isolering av att leva i ett främmande land. Han skrev också två låtar under sin tid i New York, som var mycket experimentell.

På Federico Garcia Lorca återvände till Spanien 1930 accepterade han en position som chef för ett universitet teatersällskap, som han skrev , regisserade, och agerat i pjäser. Hans trupp turnerat genom några av Spaniens mest landsbygden, bidrar till att dela omtolkningar av klassisk spansk kultur med alla dess medborgare. Företaget upplöstes 1936, men när det spanska inbördeskriget började.

På den tiden återvände Federico Garcia Lorca till sin hemstad Grenada, som var den mest konservativ del av Spanien, även om det är troligt att han visste att det var farligt för honom att vara där. Omedelbart, han och hans bror-in-law, en socialistisk borgmästare, greps. Eftersom Federico Garcia Lorca var homosexuell och politiskt liberal, ansågs han en fiende till den nationalistiska rörelsen, och avrättades och kastades i en omärkt grav. Spanska inbördeskriget krävt mer än 50. 000 offer genom avrättning, men Federico Garcia Lorca är förmodligen den mest kända av dem som mördats i rörelsen. Idag är han ses som en martyr siffra i stora delar av det spanska samhället.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.