Vem är Ethel och Julius Rosenberg?

Ethel och Julius Rosenberg bära den tvivelaktiga äran av att vara den första amerikanska civila som avrättas för spioneri. Paret var stöt den 19 juni 1953 för sina roller i förbigående sekretessbelagda uppgifter om atombomben till Sovjetunionen. Det Rosenbergs används ofta för att illustrera den paranoida antikommunistiska klimat av det kalla kriget, med vissa historiker hävdar att paret var oskyldiga.

Båda föddes in judiska familjer, och de anslöt sig till kommunistpartiet relativt unga åldrar. Under andra världskriget arbetade Julius Rosenberg ursprungligen för signalen kåren, men han avskedades när hans band till kommunistpartiet avslöjades. Han började arbeta för Ethel bror David Greenglass. Greenglass hade arbetat på Los Alamos, och det påstods senare att Julius används Greenglass att samla information som han sedan vidare till Sovjetunionen. När Sovjetunionen fram ett kärnvapen strax efter avslutningen av andra världskriget, USA var djupt misstänksam. Undersökningen visade ett komplicerat nät av spioner som säkerligen passerade information till ryssarna, antingen för att de sympatiserade med dem eller att de ansåg att USA inte skulle ha ensam kontroll av kärnvapen. Greenglass var inblandad i denna webbsida, och han i sin tur vidare namnet Julius Rosenberg. The Federal Bureau of Investigation (FBI) arresterades båda Rosenbergs, i hopp om att tvinga Julius bekänna att rädda hans hustru . Båda dock pled det femte tillägget under sina studier, och de dömdes till slut. De Rosenberg försök har fått kritik i efterhand eftersom många ansåg att de inte tillämpas rättvist, på grund av den kommunistiska och judiska anknytningar de anklagade. Under studierna var skuld paret mer eller mindre förutsätts, och det var inte förrän efter rättegången att internationella protester väckte uppmärksamhet på frågan.

Trots två år av kampanjarbete bibehölls dödsdom för paret. Senare bevis har föreslagit att Julius, åtminstone var definitivt inblandade i spionage, även om värdet av informationen är omtvistad. Mycket av denna information kom från Venona Project, ett samarbetsavtal mellan USA och Storbritannien för att fånga upp och avkoda sovjetiska kommunikation. Flertal dokument om Rosenberg fallet har gjorts tillgängliga av CIA och FBI, eftersom det har varit så mycket allmänt intresse i fallet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.