Vem är Cicero?

Marcus Tullius Cicero (106-43 f. Kr. ) var en romersk författare, talare, filosof och politiker. Hans arbete har studerats noga och berömde tills stipendium på 19th century visade att Cicero skickligt stal från tidigare arbete grekisk filosof och rhetorer. Augustinus studerade Cicero nära, och det är främst genom detta stipendium som Cicero fortsatte i popularitet. Han ansågs av många vara en "kristen" hednisk i hans filosofi, så den romersk-katolska kyrkan satt ett högt värde på Ciceros arbete. Man måste läsa Cicero med skepsis, eftersom Cicero var en ambitiös politiker, och hans begåvade skriver representerar försök att nå sina politiska mål. Hans skickliga skriva och filosofi var ett medel för att ett politiskt mål, vilket var placering i en hög position i riket. Även Cicero föddes rik, han var inte av tillräckligt hög klass för att enkelt gå in och lyckas i den romerska politiken. Liksom många amerikanska politiker han studerade och praktiserade lagen som ett sätt att uppnå makt i Rom. Eftersom Cicero valdes till flera kontor i rättsväsendet, blev han rätt att delta i den romerska senaten. Till skillnad från de grekiska senaten och rättsväsende process, den romerska senaten arbetade som rådgivare. Rom var inte en demokrati, men närmare en oligarki, där folket styrs av ett fåtal i politisk makt, och ofta dessa få ha ärvt makten genom födslorätt. Som konsul, den mäktigaste förtroendeuppdrag, Cicero avslöjat en konspiration av Caitline, för att störta regeringen. Han beordrade sedan död Caitline och hans sammansvurna utan rättegång, som skiljer sig mycket från hans tidigare författarskap där han vädjar om just försök. Ciceros beslut senare skulle förfölja honom. Han vägrade att gå med Julius Caesar, Crassus och Pompejus att ta kontroll över regeringen. Crassus hämnades genom att skicka en retroaktiv lag, exiling dem i Rom som hade romarna avrättades utan rättegång. Cicero förlorade inte bara sina ägor utan också hans status som medborgare.

Ciceros exil varade i knappt två år, och utgör en tid av viktiga skriva i filosofi. Efter återvänder till Rom, bevittnade han fraktur på förhållandet mellan Caesar och Pompejus, efter döden av Crassus. Cicero ansåg antingen härskare skulle vara av oerhörd skada, förstöra oligarkin och istället skapa en monarki med härskaren. När Caesar tagit makten, fick Cicero en ursäkt för hans milda stöd för Pompey. Dock var Cicero fortfarande inte kan återvända till politiken. Cicero bevittnat men deltog inte i mordet på Caesar tre år senare, år 44 f. Kr. Ciceros roll då blev fläckas mer av politisk vinning. Han stod mellan målmedvetet Marc Anthony och Octavianus mot varandra för att destabilisera riket. Han kände Octavian skulle bli kejsare sedan han var yngre och kan lätt påverkas av senaten att återställa republiken. När Octavianus slöt fred med Marc Anthony, beställde Marc Anthony död inte bara Cicero utan också hans nära manliga släktingar. Cicero gjorde ett försök att fly från Italien, men han var inte framgångsrik och mördades. Ciceros bror och brorson dödades också, men Ciceros son flydde och senare skulle inneha posten som konsul som hans far hade.

Ciceros bevarade skrift är omfattande, men man tror att några viktiga bitar försvann. Han satte upp en hel teori om hur retorik bör läras ut, mycket härrör från Aristoteles. Hans filosofiska skrifter fokus på moral, och representerar varför han var så älskad av senare katolska filosofer. Många romarna hade kommit att tro att om gudarna fanns var de opersonliga väsen som inte brydde sig mycket om människor. Cicero höll gudarna i mer aktning, och uppmanade andra att agera på ett moraliskt sätt, ganska lik senare kristen beteende.

för studenter i retorik, är arbetet i Ciceros väl värt att studera, särskilt hans verk, "On Invention", "På Orator," och "The Orator . "För filosoferna hans verk," On The Nature of the Gods "och" On Spådom, "är av särskilt intresse. Hans andra verk är i första hand politisk karaktär och kan vara av intresse för dem som studerar politik och retorik, eftersom de är klassiska exempel på dubbel tala med fint uttryckte ädla avsikter som absolut inte utförs av vägen Cicero levde.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.