Vem är Chihuly?

Dale Chihuly, född 1941, är en samtida glaskonstnären vars fantasifulla arbeta som glasblåsare och skulptör revolutionerat konstform. Hans metod för glasblåsning är primärt ansvarig för utvecklingen av Studio Glass rörelse, som inte längre innebär den ensamma konstnären skapar arbete på egen hand i en studio, men nu är det mer av ett lagarbete bland en grupp av konstnärer. Hans användning av dramatiska, levande färger, har raden av glas och unika samling av skulpturen gjorde honom till en pionjär inom sitt område.

Chihuly användning av lagen har gjort det möjligt för honom att skapa stora, omfattande och komplexa konstverk som har visats över hela världen. Chihuly är primärt ansvarig för att ändra människors uppfattning av blåst glas som konstverk begränsas till glas, vaser och lampor. Vid första anblicken många av hans skulpturer ser ut fantastiska ballong skulpturer, med långa, raka och lockiga bitar. Han har installerat sin konst i tak, belysning från ovan upprepa en underjordisk scen. Hans användning av båtar fyllda med glas, flöten stora bubble-liknande och glas Lily dynor visar hur mycket vatten som inspirerar honom. Det är uppenbart att Chihuly är mycket influerad och inspirerad av miljön. Hans ekologisk, inspirerades abstrakta blomma former av hans mors trädgård, och hans båt verk visa sin kärlek till havet. Han har installerat hela trädgårdar av glas med nyckfullt, saga växter. Chihuly är känd för sin förmåga att göra något som oorganiska som glas passar som det var tänkt att vara i en ekologisk miljö. Hans skulpturer, flyter allt från hängande som kokosnötter i palmerna till dramatiska moderna kristallkronor i hundratals år gamla byggnader, göra inställningen mer magisk.

Efter uppmuntran från sin mor till college, Chihuly första studerat inredning och arkitektur. Efter att blåsa glas för första gången 1965, rekryterades han vid universitetet i Wisconsin varmt glas program, som var det första programmet i USA. Efter att ha fått sin Masters of Science-examen från skolan, gick han på att skapa ett glas program på Rhode Island School of Design.

År 1971 grundade Chihuly samarbete i Pilchuck School i Stanwood, Washington, som har visat sig många respekteras glaskonstnärer. Chihuly är internationellt utbildad: han var den förste amerikanen att arbeta i den berömda Venini Fabrica på ön Murano nära Venedig, Italien. Andra länder han har arbetat i är Finland, Irland, Frankrike och Mexiko. En mycket produktiv konstnär, Chihuly oftast arbetar i sin ateljé, Boathouse , i Seattle, Washington. En bilolycka 1976 lämnade honom släckta i hans vänstra öga. Hans förlust av djup uppfattning innebär att han inte längre kan hantera glasmassan, så en grupp konstnärer verkställa sina planer, som han målar och skisser på duk och papper.

Chihuly skulpturer kan ses i hela USA och världen. Några av hans berömda utställningar inkluderar Chihuly Över Venedig , Chihuly in the Park: A Garden of Glass på Garfield Park Conservatory i Chicago och Chihuly i ljuset av Jerusalem 2000 i Tower of David Museet i Jerusalem. Hans konst kan även ses inte bara på konstmuseer, men i kontorsbyggnader, botaniska trädgårdar, privata bostäder och hotell.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.