Vem är Caligula?

Caligula är smeknamnet på den tredje romerska kejsaren Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus, som regerade från 37 CE fram till sin död genom mordet på 41. Även populärt i början av sin regeringstid, genomgick Caligula påstås ha en förändring i personlighet efter en allvarlig sjukdom några månader efter att vinna tronen, blir en farlig och möjligen galen despot.

Caligula och senaten var i mitten av en långvarig politisk tvist av oklart ursprung fram till år 39, och kejsaren blev extremt impopulär. Outlandish berättelser om hans överdrifter, inklusive incest, tidelag och utse sin häst till konsul, flödade, och det är svårt att skilja fakta från fiktion i början av räkenskaperna för hans regeringstid.

Caligula var sonsonson till den första romerska kejsaren, Augustus. Hans far, Germanicus var befälhavare för den romerska styrkorna i Germania, dagens Tyskland, och armén antog den unge Caligula som en maskot. Hans smeknamn betyder "liten stövlar" och hänvisar till miniatyr arméns uniform som han var klädd ofta i. Även Germanicus var redo att lyckas Tiberius som kejsare, dog han i 19. Tolv år senare, efter att ha tillbringat sin barndom i vården av olika släktingar, den 19-åriga Caligula gick att leva med sin adopterade morfar Tiberius på ön Capri.

Tiberius var förtjust i Caligula och utsåg honom till ett hedersuppdrag quaestorship i 33. När Tiberius dog 37, blev Caligula den nya kejsaren till glädje för det romerska folket. Han var älskad nästan överallt under de första månaderna av sin regeringstid, och när han blev sjuk i oktober, sorg utbredd följde. Caligula återkrävas helt trots sjukdom kan ha lett till senare sinnessjukdom. Det är oklart när eller hur gradvis förändring av Caligulas dom stil inträffade, men i år 39, hade opinionen kejsaren omvända.

Caligula och senaten blev rivaler. Kejsaren kritiserades för sitt misslyckade fälttåg i norr och för hans försök att beskatta sådana saker som äktenskap. Hans försök att beskriva sig själv som en gudom var också impopulär.

Augustus hade väckt Imperial Cult, där den romerske kejsaren var gudsförklarad, under hans regeringstid, men Tiberius inte främja det tungt. Under Caligula, återupplivades Imperial Cult, men ändras så att Caligula själv gudomlig, medan Augustus hade förnekat sådan makt, snarare anger att gudomliga andar omgav honom eftersom han var kejsaren. Caligula krävde personlig dyrkan och hade ansikten på statyer av gudar och gudinnor i hela riket ersätts med hans egen avbild. Denna politik orsakade problem framför allt i östra utkanten av riket, eftersom det stod i strid med den monoteistiska judarna.

Cassius Chaerea, en centurion i Kaligulas praetoriangardet, ledde en grupp av vakterna i Kejsarens mordet på 41. Det var inte det första försöket på Caligulas liv. Enligt olika romerska konton, Chaerea motiv var antingen personliga eller politiska-kanske en kombination av båda. Caligula förnedrad påstås Chaerea regelbundet genom att kalla honom nedsättande namn och en hänvisning till en skada Chaerea hade lidit till ljumsken. Mördarna slog Caligula medan han höll ett tal till en grupp av aktörer, och hans hustru och lilla dotter mördades också.

Outrageous berättelser om Caligulas grymhet, omoral och galenskap letat sig in verk av romersk historiker som Suetonius och har bidragit till den populära inför kejsaren sedan. I modern populärkultur, är Kaligulas namn ett ordspråk för sadism och överskott. Medan vissa av berättelserna om Caligulas vansinniga beteende är inget annat än skvaller, de flesta historiker överens om att han var som bäst, oduglig som en linjal.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.