Vem är Birdman of Alcatraz?

Birdman of Alcatraz var en kriminell som blev berömd för hans intresse för fåglar. Trots att han bara tjänade en del av hans långa straff i Alcatraz, han var intimt förknippade med fängelse, tack vare en 1955 bok med titeln Birdman of Alcatraz , em som anpassades till en film 1962. Idag kan besökare till Alcatraz se den cell där han tillbringade 17 år innan de flyttas till ett sjukhus 1959.

Born Robert Franklin Stroud, det Birdman of Alcatraz var dömd för ett brutalt mord begåtts vid 18 års ålder 1909. Han sändes först till McNeil Island, ett fängelse i delstaten Washington, men han visade sig vara alltför oroliga för fängelse, attackera andra interner och sjukvårdare, så han flyttade till Leavenworth Prison i Kansas 1912. Även i Leavenworth, fortsatte Stroud vara mycket aggressiv, till slut dödade en vakt och ta emot dödsstraff.

Stroud mamma vädjade till president Wilson för en omvandling till livstids fängelse, vilket beviljades i slutändan, men fängelsedirektörens vid Leavenworth beslutat att han ska hållas i isoleringscell. Det var under sin tid i isoleringscell att Stroud först blev intresserad av fåglar, i sista hand har rätt att behålla ett sortiment av kanariefåglar i sin cell och en intilliggande cell. The Birdman's husdjur slutade i frågor av vetenskaplig studie för det otvivelaktigt uttråkad fånge. Stroud skrev två böcker om kanariefågel djurhållning, och peddled en mängd olika ämnen som var avsett för behandling av olika hälsoproblem endemisk till Kanarieöarna. Hans fåglar visade sig också vara en hälsorisk, eftersom Stroud inte städa upp efter dem, och av allt att hans celler vid Leavenworth var chockerande smutsiga. The warden försökt upprepade gånger att flytta Stroud, slutligen flytta honom till Alcatraz 1942.

Även om han är känd som Birdman of Alcatraz, gjorde Stroud faktiskt inte hålla fåglar i Alcatraz-fängelset. Men han hade blivit känt tack vare hans böcker på Kanarieöarna, och allmänhetens intresse skapat efterfrågan på en bok och senare en film om honom. Stroud lär aldrig såg filmen, även om framställningarna begära frigivningen spreds i teater lobbygrupper. Han dog ett år efter att filmen kom ut.

karakteriseringen av Birdman of Alcatraz i filmen är av en mild, vänlig man, spelad av matiné idol Burt Lancaster. Men samtida berättelser tyder på att Stroud i själva verket var en ganska grym, brutal individ som beskrevs av medfångar som en idiot. "Bland de skrifter han lämnat efter hans död, det fanns ett antal av fantasi historier som framhävs grafiskt och ganska obehaglig material, vilket tyder på att Birdman of Alcatraz var långt ifrån den vänliga mannen avbildas på film.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.