Vad är socioekonomisk status?

socioekonomisk status, ibland förkortat till SES, är ett sociologiskt klassificering som visar det nära sambandet mellan någons relativa välstånd och dennes sociala status. Socioekonomisk status är en av de viktigaste indikatorerna när man tittar på ett antal olika samhällsfrågor bland skolframgång, brottslighet och bostäder. Det är oftast bestäms genom att analysera familjens inkomster och tillgångar.

Social status, i detta fall betyder mer än vem personen eller familjemedlemmar får umgås med, även om detta ingår också. Det innebär också att det sammanlagda värdet av sin utbildning, jobb status och livsmiljö. Tillsammans kan alla dessa saker spelar en avgörande roll i ens liv. I nära anknytning till inkomst, samt bidra till att avgöra socioekonomisk status en familj är föräldrarnas utbildningsnivå. Högre utbildning i allmänhet, tenderar att leda till bättre ekonomiska möjligheter, som befinner sig på en lägre socioekonomisk status har oftast en lägre utbildningsnivå och därmed lägre välbetalda yrke. Det finns dock undantag från denna regel i båda ändar av spektrumet.

De flesta av dem i olika divisioner av socioekonomisk status tenderar att kluster tillsammans. I själva verket, socioekonomisk status kan vara ännu större avdelare, eller åtminstone lika stor för en avdelare, såsom ras brukade vara. Antingen genom konstruktionen eller genom en naturlig lutning, finns många städer indelad i sektioner där de flesta invånarna har samma socioekonomiska status. Det kan vara både en fördel och en skuld till en gemenskap. Till exempel de i en högre status kan njuta mindre brottslighet, så brottsbekämpande resurser riktas någon annanstans. Men i de områden där socioekonomisk status är lägre, skolor tenderar att misslyckas, eller åtminstone prestera sämre. I många fall kan detta inte ske på grund av skolans personal, vilket en del skolor att bli orättvist bestraffas. Eftersom socioekonomisk status som ett sätt att analysera ett samhälle och dess riskfaktorer kritiseras av vissa. Det hävdas att detta leder till stereotyper och profilering. De kritiska mot den praxis hävdar att även inom de olika skikten det finns individer som inte passar in i utvecklingen.

Men de som gör tjänst med socioekonomisk status indikatorer på ett sådant sätt att säga att den praxis som sparar pengar. Det sätter resurser där de behöver för att hjälpa de människor som bäst behöver det. Utan en sådan analys och åtgärder, kan pengar gå till spillo som annars skulle komma till god användning, hävdar de.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.