Vad är rasism?

En ras är en grupp människor som kommer från en gemensam bakgrund. Denna grupp är i allmänhet bestämmas på grundval av hudfärg. Vanligen, men inte alltid, är människor kategoriseras i en av fem deltävlingar: Vit, svart, latino eller latinamerikanska, asiatiska och ursprungsbefolkningar eller infödda. Rasism är alltså diskriminering eller nackdel för en person eller en grupp baserad på rasgrupp hon eller de tillhör. Det är inte så enkelt dock. är termen rasism som faktiskt används på många sätt. Somliga kallar rasism som vit överhöghet, tron att den kaukasiska rasen är överlägsen alla andra raser. Andra definierar rasism som diskriminering av en viss ras kultur, tro eller traditioner. Rasism kan hänvisa till tanken att en tävling är något renare än andra raser, eller att en ras genetiskt uppvisar dominans över andra. Vissa anser att ras kan vara ett sätt att bestämma beteende och prestationer. p

rasism kan användas för att hänvisa till skada på grund av ras mot en person eller en grupp av människor, det kan uttryckas antingen öppet eller diskret. Öppen rasism är kanske lättast att identifiera. Det är ganska enkelt att se att åtgärderna i Ku Klux Klan, till exempel, är rasistiska. De proklamerar öppet överlägsenhet den vita rasen och underlägsenhet för icke-vita raser.

Subtil rasism är en mycket mer trögrörliga ämne, och mycket svårare att identifiera. Kulturer som innehåller flera raser ofta skjuta till tävlingen som anser att det är attackeras för att definiera vad som utgör subtil rasism. Till exempel är de standardiserade tester som krävs vanligtvis av att söka till ett amerikanskt college, såsom SAT eller ACT, hävdas ibland att vara subtilt rasistiska eftersom de säger att icke-vita som kommer från bakgrunder doppats i fattigdom i allmänhet inte poäng också. Brist på bra skolor, bra böcker och stabila hemmiljöer kan påverka provresultaten för dessa studenter.

Även om många problem kan hänvisas till i förhållande till rasism, ett resultat av overgeneralizations som görs på ras gruppering. De asiatiska gruppen, till exempel, innehåller koreaner, vietnamesiska, japanska, kinesiska och thailändska. Underlåtenheten att förstå skillnaderna mellan de kulturella värderingar som koreaner i allmänhet och vietnamesiska allmänhet, till exempel, kan karakteriseras som subtilt rasistiska. Det finns en inneboende antagandet att alla asiater skall vara densamma, och litet erkännande av att den asiatiska rasen kommer från väldigt olika länder och kulturer. Samma sak gäller för den spansktalande ras, en grupp som delar europeisk härkomst med olika latinska Native Americans. Om man antar att en asiatisk person är kinesiska eller att en spansktalande person mexikanska kan betecknas som subtilt rasistiska.

Rasism är inte enbart en sak för den kaukasiska rasen. Rasism mellan olika rasgrupper är ganska vanliga i områden där två grupper av olika raser existerar. Till exempel kan rivaliteten mellan asiatiska och svarta gäng gata i urbana Amerika knytas till rasistiska spänningar som har funnits i många årtionden. Vad kan vara intressant i denna källa av spänningar mellan rasgrupper är att vi fortfarande känner behov av att definiera oss själva genom ras. En USA födelseattest, till exempel, kräver en förklaring av ras, och man kan inte skriva människa. En del av denna definition fortsätter eftersom olika kulturella grupper som vill bevara och respektera deras härkomst. Men ofta sådana skillnader, ur genetisk synpunkt är relativt onödigt. Betydande vetenskaplig forskning om DNA som gör upp alla människor visar praktiskt taget inga betydande genetiska fördelar eller skillnaden mellan rasgrupper. Dock vissa sjukdomstillstånd, till exempel, är vanligare inom vissa raser än andra.

Vissa hävdar att bruket av ras klassificering kan ytterligare dela upp människor mer än det hjälper eftersom det kan leda till gemensamma föreställningar om en grupp, eller stereotyper, vilket i sin tur kan resultera i öppen eller subtil rasism.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.